Стикери ще защитават от фалшификатори дипломите от ВУЗ
Стикери ще защитават от фалшификатори дипломите от ВУЗ / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

С 440 повече места за докторанти са обявени за новата учебна година във висшите учебни заведения у нас, съобщи министърът на образованието и науката Даниел Вълчев при представянето на отчет за тригодишната дейност на просветното ведомство. Ще бъдат осигурени допълнителни средства по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за практическа дейност на докторантите.

Новоприетите докторанти ще получават почти двойни стипендии и бонуси, ако представят в срок научния си труд, а тежките научни изследвания ще бъде финансирани с 4 милиона лева по оперативната програма, обясни министър Вълчев.

„Космически изследвания, ядрени изследвания, наноизследвания – в тези случаи понякога се ползват скъпи реактиви – да речем, трябва да отидеш до ЦЕРН в Женева, за да участваш в експерименти”, каза Вълчев.

От 1-ви октомври започва отпускането на студентските кредити. Въвеждат се електронни регистри на кредитиращите банки и на сключените с тях договори. Ще има и регистър на дипломите за завършено висше образование, който ще е и антикорупционна мярка.

„Преди издаването на дипломите за всеки випуск, списъкът с тези, които подлежат да се дипломират идва в Министерството на образуванието и науката, ние проверяваме в регистъра тези лица колко време са били в регистъра на студентите и докторантите, след което издаваме съответния брой стикери под номер със съответната диплома”, подчерта министър Даниел Вълчев.

Първите студенти с дипломи, обозначени със стикер, ще бъдат от випуск 2009-2010 година.