Станишев: Няма да харчим безрaзборно от излишъка
Станишев: Няма да харчим безрaзборно от излишъка / netinfo

Правителството ще запази макроикономическата и финансова стабилност и няма безразборно да харчи средства от излишъка на бюджета дори и след като приключи споразумението с Международния валутен фонд. Това заяви премиерът Сергей Станишев по време на парламентарния контрол.

Удължаването на споразумението с МВФ със шест месеца до март следващата година е чисто техническо и е съгласувано с Европейската комисия. Така правителството ще има възможност да продължи да изпълнява поетите финансови и структурни ангажименти пред фонда до края на годината, а не до края на септември, каза премиерът Сергей Станишев.

От началото на 2007 година, или към дата на пълноправното членство на страната ни в Европейския съюз, няма да имаме програма за изпълнение към МВФ нито за политики, критерии и мерки. Първите три месеца на следващата година ще се използват за техническото приключване на досегашното споразумение и за изготвяне на доклад пред борда на директорите на Международния валутен фонд. Станишев припомни още, че макрорамката на Бюджет 2007, която Съветът на управляващата коалиция обсъди в началото на тази седмица, е заложена собствена фискална политика целяща стабилно и ускорено икономическо развитие.