Според Игнатов оставката му не би решила проблема във фонда за научни изследвания
Според Игнатов оставката му не би решила проблема във фонда за научни изследвания / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Според Игнатов оставката му не би решила проблема във фонда за научни изследвания
59773
Според Игнатов оставката му не би решила проблема във фонда за научни изследвания
  • Според Игнатов оставката му не би решила проблема във фонда за научни изследвания

Министърът на образованието Сергей Игнатов заяви, че оставката му няма да реши въпроса с проблемите във фонда "Научни изследвания". Във връзка с протеста на учени пред сградата на министерството Игнатов потвърди позицията си, че ако някой от работещите във фонда е направил нарушение, ще си понесе последствията.

Проведените досега проверки не показват нарушения, обясни образователният министър.

Колкото до решението на учените да изпращат есемеси на премиера Бойко Борисов, Игнатов заяви, че не това е начинът да се спечели финансиране за проект.

"Не приемам по никакъв начин обвиненията за непрозрачност. За първи път в конкурсните сесии е позволява на тези, които се смятат за засегнати или пренебрегнати, да се запознаят със своите рецензии. На тази база те подават сега възражения. Те си получават рецензиите по интернет. Конкурсът беше за малко над 14 млн. лева, над 1000 са екипите, които са кандидатствали, печелят 95, което е над 2000 учени. Тече тази процедура, хората си подават възраженията, убеден съм, че някои възражения ще бъдат приети. Аз си мисля, че след като има процедура, с есемеси никой няма да спечели проекта си, той трябва да подаде възражение, ако не е доволен", коменитра министърът.

Сергей Игнатов припомни, че подаването на възражения е започнало на 10-ти декември и ще продължи до 21-ви януари догодина.