Народно събрание
Народно събрание / БГНЕС
Депутатите ще запълват законодателна празнота, свързана с назначаването на кметски наместници
Спешни промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация ще гледа парламентът в навечерието на изборите за кметове и общински съветници, които предстоят след месец.

Вижте жребия в ЦИК за местните избори

Под новите текстове, които ще се обсъждат като извънредна точка на пленарното заседание в петък, стоят подписите на депутати от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС.

ГЕРБ иска Изборният кодекс да бъде преразгледан след местните избори

Промените трябва да „запушат“ законодателната празнота, допусната с поправките в Изборния кодекс, предвиждащи населени места с под 350 жители да не избират кмет на кметство. Кметството обаче е административно-териториална единица, което се открива, създава и закрива по определена процедура, обвързана с решение на местния общински съвет и местен референдум.

В момента у нас има над 1000 кметства, в които няма да се избират кметове. Същевременно законът казва, че на местата, които не са кметства, се назначават кметски наместници. Така тези населени места с население под 100 души ще имат кметски наместници, а тези между 100 и 350 няма да имат нито кметове, нито кметски наместници.

Без машинно гласуване на местните избори

„Временното решение, което предлагаме, е в тези селища да може да се назначават кметски наместници, а до назначаването им от новите кметове на общини след изборите, функцията да се изпълнява от избрания преди това кмет“, обясни пред DarikNews депутатът Искрен Веселинов, който е сред вносителите на законопроекта.

ЦИК публикува хронограмата за предстоящите местни избори

Народните представители се надяват на абсолютен консенсус по въпроса, който е обсъждан вече два пъти в Комисията по регионална политика на парламента. „Въпросът е изключително важен, защото не можем близо 200 000 души да ги оставим без административно обслужване и без представителство на общинската власт на територията на тези селища“, категоричен е Веселинов.