/ Георги Димитров
От Спешна помощ дадоха отговор във връзка със случая на починалия пациент, чиято съпруга търси справедливост. Той е бил с пневмония, но с отрицателен тест за COVID-19. Състоянието му било критично, но място за него не се намерило.

Mъж почина след отказ за прием в болница

„Не за първи път се случва да бъдем обвинявани във всички земни грехове и понеже се казаха изключително много неистини и неточности, ще представим и документи. Случаят не е дума срещу дума. Става въпрос за един много тежък инцидент, завършил със смърт", заяви говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска на брифинг, съобщава NOVA.

"Колежката е поела пациента около "Горубляне" във фаталната нощ на 19-и срещу 20-и ноември. Тя работи във филиала в Елин Пелин в самостоятелен екип с шофьор", подчерта Сунгарска.

По думите й при починалия пациент линейка е била изпращана няколко пъти. „На 7 ноември сме викани два пъти. Първият път се установява, че има гастритен проблем, който не изисква хоспитализация. Същият ден, няколко часа по-късно, се вика екип със същите оплаквания. Тогава колегите са предложили хоспитализация, която е отказана”, поясни говорителят на Спешна помощ.

В следващите няколко дни в дома на мъжа отново е изпращана линейка на Спешна помощ. „Разполагаме с документ, с който съпругата на починалия - Илона Александрова, отказва хоспитализация за втори път. Следващото повикване е на 18-и срещу 19-и. Екипът от филиала в Елин Пелин се отзовава. Пациентът отново отказва да бъде хоспитализиран, но въпреки това лекарят го убеждава да постъпи в болница. Така пациентът е приведен в „Александровска болница”, обясни Сунгарска.

Малко по-късно от лечебното заведение се свързват със Спешна помощ като обясняват, че състоянието на пациента изисква приемането му в отделение „Гръдна хирургия” с каквото болницата не разполага. Мъжът е взет с линейка и е направен опит да бъде хоспитализиран в „Софиямед”. Но докато пътуват натам се оказва, че има позитивирал пациент с COVID-19 и приемът се спира.

„Така се оказахме с пациент, който няма къде да бъде приет”, заяви Сунгарска. И допълни:  „От репортажа, който излъчиха по телевизията – съпругата на пациента ясно заявява, че лекарят й е казал, че ще бъде направено всичко възможно той да бъде хоспитализиран и колегата й е казал – ако не успеем никъде да се справим, ще обикаляме болниците и ще го върнем. Тя е била предупредена”.

Пациентът е върнат в дома му като е прехвърлен от софийска линейка към екипа във филиала в Елин Пелин.

„Когато установихме, че пациентът е стабилен, поехме към дома му. Отне ни около 10 минути да го транспортираме. Лично пациентът ми даде номера на съпругата си, която да уведомим за пристигането ми. Пред дома му бяхме посрещнати от съпругата му, която с видимо агресивно поведение ни попита защо го връщаме. Обясних, че няма места в болниците в София”, разказа Диди Кацарова, медикът, откарал пациента в дома му в Елин Пелин.

„Събраха се още хора”, разказа доктор Кацарова. „Тълпата се държеше агресивно. Не съм била заключена в линейката.  Бях в непрекъснат вербален контакт с пациента докато беше в линейката. Помолихме за помощ да бъде преместен в дома му като хората наоколо го взеха и ни отрязаха достъпа”.

Така се стигнало до намесата на полицията и втори екип на Спешна помощ, тъй като пациентът видимо се влошил. 

„Направихме всичко възможно да спасим този човек въпреки цялата агресия срещу нас. Наложи се МВР да влезе, за да ни изкара от дома на пациента, защото беше опасно за нас. Бяхме заснемани по Facebook”, заяви Кацарова.

Лекарят и шофьорът на линейката в момента са в болнични.

NOVA