/ БГНЕС
Служители на затворите и арестите ще протестират пред Резиденция „Бояна“ с жива верига. Недоволните ще излязат с лозунги на английски език, призоваващи управляващите към решаване на споделените проблеми. След като в рамките на месеца не получиха отговор на исканията си, протестиращите ще търсят вниманието на европейските институции и международната общност. Надзирателите и съдебната охрана ще се съберат на паркинга на Резиденцията на 26 март от 12:00 ч.

В затвори, арести и съдилища върви подписка „Европа и за нас“
 
Протестът ще се състои паралелно с Конференция за създаване на Службата на европейския прокурор (ЕРРО). На същата дата е предвидена и пресконференция с участието на министъра на правосъдието Цецка Цачева и министъра на правосъдието на Люксембург г-н Филип Браз.
 
Участие в конференцията ще вземат и Евроюст, Олаф, Европол и представителите на страните членки на ЕС в България.

От няколко дни върви и подписка на служители с искане държавните институции да не остават безучастни свидетели на социалното напрежение в затворите и за предприемане на незабавни действия, с които да се гарантира възстановяването на социалната справедливост в сектор „Сигурност“.

Хиляди служители в затворите и съдебна охрана протестираха в София (СНИМКИ)

 
Подписката ще бъде отворена до 21 март, след което ще бъде внесена от 50-на членове на синдикални дружества в Министерски съвет, Министерството на правосъдието, Народното събрание и изпратена до Вера Йоурова, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието, потребителите и равенството между половете.
 
Синдикат на служителите в затворите в България иска изравняване на възнагражденията на служителите в двете дирекции с останалите служби в сектора за сигурност, увеличаване на броя на служителите и подобряване на условията на труд. Ивайло Григоров, който е член на Синдиката на служителите в затворите коментира пред Дарик, че през април предстои и пореден протест пред Народното събрание.

Няма пари за 20% увеличение на заплатите на служителите в затворите (СНИМКИ)
 
Той обясни, че след като министърът на правосъдието не е обърнал внимание на исканията на надзирателите и съдебната охрана се налага протестиращите да привлекат вниманието и на правосъдните министри на страните членки на ЕС.