/ iStock/Getty Images
Служебното правителство ще проведе първото си редовно заседание днес, от 10:00 ч., съобщиха от правителствената пресслужба. 

Гълъб Донев оглавява четвъртия служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев.

На 2 август държавният глава представи задачите и приоритетите на служебната власт през следващите два месеца. 

"На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три кабинета. Вие поемате отговорност за България в труден момент за страната ни - обществена умора от острото политическо представяне, вихрещи се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост и забуксувала съдебна реформа", обърна се към служебните министри Радев.

От своя страна Гълъб Донев обяви, че очаква от колегите си вицепремиери и министри да работят на 100% за организирането и провеждането на честни избори; възстановяване на доверието между институциите, които представляват държавата; намиране изход от всички завещани кризи; сваляне на политическото напрежение; продължаване на работата по Плана за възстановяване и устойчивост. 

„Научих много неща за себе си от медиите в последните месеци. Ще си позволя да ви кажа нещо сам за себе си: Не губя равновесие от високото и не търся вратичката на закона. По силата на Конституцията президентът е гарант за министър-председателя и министрите, на които дава своя гарант на доверие“, посочи Донев и призова колегите си да не забравят думите на клетвата, която полагат като министри.