Следователят Петьо Петров е провокирал към даване на подкуп
Следователят Петьо Петров е провокирал към даване на подкуп / снимка: БГНЕС, архив

Според СГС са налице сигурни данни за извършена от основния свидетел по делото „Сантиров-Попов-Цонев” Петьо Петров провокация към подкуп. Това става ясно от публикуваните днес мотиви към оправдателната присъда на Софийски градски съд по отношение на бившия министър на отбраната Николай Цонев, Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров.

На близо 150 страници Софийският градски съд обяснява защо оправда Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров. Според СГС провокацията, извършена от следователя Петьо Петров сама по себе си при определени обстоятелства също би могла да осъществява състав на престъпление. Съдът коментира, че показанията на следователя пред съда не могат да послужат за постановяване на осъдителна присъда, доколкото тяхната достоверност е изключително спорна.

Не е ясно дали пред съда свидетелят вярно разкрива случилото се между него и подсъдимите или показанията му са насочени към избягване на наказателна отговорност от самия него, т.е. представляват негова защитна версия. Съдът дори отбелязва, че срещу основния свидетел по различни поводи са водени преписки в компетентните за това държавни органи, нещо, което създава възможност да го поставя в процесуална зависимост от страна на държавното обвинение. Съдът не изключва възможността да приеме за достоверна версията на Тенчо Попов, че той е бил провокиран и/или изнуден да даде подкуп.

Съдът напомня, че първоначално е подслушван само свидетеля Петров. На 16 март 2010 г. с разпореждане на Цветан Цветанов започва използване на СРС по отношение на Петров с мотиви: „П.П. е обещал подкуп на длъжностно лице от органите на съдебната власт - престъпление по смисъла на чл. 304А от НК”.