Скок на цената на зърното на борсата в Русе
Скок на цената на зърното на борсата в Русе / netinfo

Има нов скок на цените на хлебното зърно и в Русенската стокова борса оценяват, че липсата на текстове в законите, регламентиращи търговията със зърно на организираните пазари, каквито са борсите, е основния фактор, който за пореден път ни

прави свидетели на неадекватно поведение на пазара на селскостопанска продукция, каза директорът на Иван Иванов.

На зърнения борсов кръг в Русенска стокова борса котировките на хлебното зърно в позиция "продава" са повишени до необичайни нива 245 - 265 лева за тон, като има и опити около и над цената 270 лева за тон, съобщи директорът Иван Иванов.

Повишават се и котировките в позиция "купува" с ръст около 10- 15лева за тон. Те достигат 235- 245 лв./тон. Иван Иванов смята, че сега водеща роля на пазара играе спекулативният елемент и докато търговията със зърно не става в борсите, спекулативното формиране на цените ще е неприемливо високо.

Ясно е кой обира последиците от тези процеси, но не е ясно до кога ще продължава "контролираният" хаос на зърнения пазар в страната, е мнението на Иванов. Той посочва, че няма друго обяснение, че при изкупна цена 145- 160 лв./тон, сега - само след 2- 3 месеца, цените приближават нереалните 270 лв./тон.

В Русенската стокова борса е регистрирано и значително повишение на котировките на различните видове брашна. Цената на брашно тип 500 варира в границите на 400- 480лв./т. Коментарът е, че това са логични позиции при тази цена на хлебната пшеница.