/ ThinkStock/Getty Images
Скандал между Лекарския съюз и Здравната каса за това дали има финансови ограничения за някои лечебни дейности, сред които и онкологични. Напрежението възникна след последното решение на надзорния съвет на касата, според което се въвеждат „индикативни стойности” за дейности като раждания, химиотерапия, интензивни грижи и хемодиализа. Пред Дарик подуправителят на касата д-р Димитър Петров определи като пълна глупост твърденията, че здравната каса ще лимитира броя на ражданията, които ще покрива. От касата твърдят, че идеята е разходите по тези дейности да се наблюдават по-сериозно, но не и да не се заплащат. Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев обаче категорично заяви, че не приема да има ограничения в онкологията и интензивните грижи. Лекарите са единодушни, че няма да се разпишат върху новото решение на здравноосигурителната институция, тъй като то създава напрежение и безпокойство.
 
Върху решението на Надзорния съвет на Здравната каса вече са се подписали почти всички болници, което значи, че за тях това не е проблем, информира Дарик подуправителят на здравноосигурителната институция д-р Димитър Петров:
 
„На болниците се дават индикативни стойности за безлимитните дейности раждания, интензивни грижи, химиотерапия, лъчелечение и хемодиализа. Практически, тези дейности нараснаха от 29 на 34 млн. лв. в месечен план в течение на една година. Поради това ние искаме те да се наблюдават и тук не става въпрос изобщо за неплащане или за лимити. Това са индикативни стойности и те касаят основно дейността по химиотерапия. Това, да се говори, че са лимитирани ражданията, е пълна глупост. Най-малкото, че ражданията за съжаление намаляват.
 
От Лекарския съюз обаче са твърдо решени да не положат подписите си върху тази идея на здравната каса, посочи председателят на съсловието д-р Венцислав Грозев:
 
"Далеч съм от мисълта, че има разумен човек, който ще ограничи процеса на ражданията. Това е понятие, което за съжаление взеха медиите и, за да стане по-атрактивно, му дадоха повече гласност. Но истината е, че в онкологията, в интензивните грижи и т.н. това не може да става и не трябва да съществува като понятие. Кому е необходимо да се въвежда? Защо – да има някаква тревога и да се създава някакво безпокойство? За нас това е неприемливо и ние няма да го подпишем. Защото това създава предпоставка на някой, който иска изведнъж да блесне пред някого, изведнъж да каже – ама, моля ви се, ние имаме тук едни индикативни стойности и понеже някой по някаква причина е предвидил 100, а вие имате 105, съжалявам. Тогава къде отива достъпът на пациентите?"
 
От касата твърдят, че идеята на т.нар индикативни стойности е дейностите, за които те са заложени, да се наблюдават. Ако те имат тенденция на значимо повишаване, то това ще предизвика проверка от страна на касата. Никъде обаче нямало заложен текст, според който тези дейности могат да спрат да се плащат, посочи още Димитър Петров. Той разясни и идеята лекарски комисии да предписват само най-разходоспестяващото лекарство, когато говорим за скъпоструващи медикаменти.
 
„Този текст касае скъпата иновативна терапия, тоест – тези лекарства, които нямат аналог. Те се изписват от комисии, каквито има 3 или 4 в цялата страна и изобщо не касаят джипитата. Текстът се отнася до терапии, които достигат до стотици хиляди левове годишно, примерно – при редките заболявания. Идеята е там, където има лекарства със значима разлика в цените, но от една химиотерапевтична група – тоест, близки с почти един и същи ефект, да се изписва най-разходоспестяващото. Тоест, не най-евтиното като опаковка, а това, при което годишната терапия е най-евтина при равен медицински ефект. И това се прави в почти цяла Европа.”
 
Подуправителят е убеден, че тази мярка ще стимулира фирмите, производители на лекарства, да се приближат до по-ниската цена, която е най-разходоспестяваща.