Ситнилски няма да подава оставка, ще се защитава докрай
Ситнилски няма да подава оставка, ще се защитава докрай / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Камен Ситнилски предлага да бъде проверено как са избрани членовете на съвета от всички квоти - на прокурорите, на следователите, на съдиите и на Народното събрание.

„Пренебрегнати бяха видни юристи. Ако ще правим проверка, да проверим всички избори", призова той в интервю за Нова телевизия.

Ситнилски беше категоричен, че ще се защитава докрай и няма да подаде оставка.

„Живял съм скромно, а като служител на прокуратурата съм гледал да си върша работата добре", каза прокурорът. Той подчерта, че никога не е бил кадровик на прокуратурата и несе е занимавал с проблемите с корупцията.

Във връзка с обвиненията срещу него за избора на градски прокурор, той каза: "Фигурата на градски прокурор е много важна. Една от кандидатурите наистина беше на Руси Алексиев, другата кандидатура беше на Ваня Илиева и третата беше на колега от следствието. Никога пред никого не съм предявявал предпочитанията си към някой от тези тримата. Това, че познавам Руси Алексиев нищо не означава".

На въпрос упражнявал ли е търговия с влияние прокурорът каза, че никога не е изразявал предпочитанията си към когото и да било. „Аз съм човек на фактите. Какво имаме в тези СРС-та? Имаме един разговор между двама прокурори с мен. Но вижте какво казвам аз в разговора - „да" и „добре", добави той.

Ситнилки заяви, че не може персонално да кажа кой го атакува: „Винаги съм се питал кой е този на който преча. Тези хора имат интерес съдебната система да е разколебана и да няма самочувствие".

Прокурорът беше категоричен, че ще защити не само себе си, но и прокурорската гилдия.

На 26 юли Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу члена на съвета Камен Ситнилски. Той е основният участник в поредния СРС скандал, след като миналия месец бяха изнесени записи на разговори на високопоставени магистрати и се породиха съмнения за задкулисни игри и манипулации по време на изборите за членове на ВСС.