Симеон Сакскобургготски
Симеон Сакскобургготски / Георги Димитров
Цар Симеон II се е срещнал с посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова и "външният министър" на руската църква Волоколамския митрополит Антоний.

Това съобщиха на своя официален интернет сайт от Московската патриаршия. Срещата се е състояла на 6 декември в София. Антоний е бил в България по повод честването на 70-годишнината на подворието на руската православна църква у нас, става ясно от публикуваната информация, придружена от кадри от приема. От снимките става ясно, че срещата се е състояла в царската резиденция "Врана". 

"На 6 декември в София се проведе среща между председателя на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия Волоколамски митрополит Антоний и предстоятеля на Царския дом на България Симеон II Сакскобургготски. Владика Антоний пристигна в България за участие в тържествата по повод 70-годишнината на Подворието на Руската православна църква", съобщават на своя официален интернет сайт от Московската патриаршия. 



"На срещата присъстваха посланикът на Руската федерация в Република България Е.В. Митрофанова, временно изпълняващ длъжността заместник-председател на ОВЦС протойерей Игор Якимчук, предстоятел на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан (Змеев) и помощник-председателя на ОВЦС свещеник Александър Ершов", става още ясно от публикуваната информация. Към нея има и снимки, на които се запечатани моменти от срещата. 

"Волоколамският митрополит Антоний, от името на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, сърдечно приветства Симеон II Сакскобургготски, като отбеляза изключителния му принос за запазване единството на Българската православна църква и укрепване на позициите й в българското общество, както и личния принос на предстоятеля на Царския дом на България за укрепване на отношенията между руската и българската православна църква. Симеон II предаде поздрави и най-добри пожелания на Негово Светейшество патриарх Кирил", става ясно от съобщението на сайта на московската патраршия. 

На 6 декември Митрофанова предизвика напрежение, след като посети литургия в църквата "Св. Николай Чудотворец", известна като Руската църква в София. Граждани протестираха пред Божия дом, скандирайки "Убийци" и "Тук не е Москва".

„Протестираме, защото това е върховна наглост. По време на война да служат служба за победа на Русия", заяви един от недоволните.

Протестът бе организиран и срещу посещението на Волоколамския митрополит Антоний, който пое функциите на външен министър на Московска патриаршия след отстраняването на митр. Иларион (Алфеев). Наложи се Митрофанова да бъде изведена през задния вход на църквата за да избегне сблъсък с протестиращите.