Силният вятър предизвика редица пожари в страната
Силният вятър предизвика редица пожари в страната / netinfo

В няколко области в страната вилняха пожари, предизвикани най-вече от силния вятър. В Русенско пожарникарите се бориха с 15 пожара, при които загина човек. Във Варненско огнената стихия изгори ръцете на тракторист, а в Добрич изгоряха 400 дка ниви.

Във Варна ръцете на тракторист обгоряха до лактите след разразилия се пожар в село Детелина, община Долни чифлик, който беше потушен късно вечерта. В късните часове бе овладяно и положението в местността "Боровец" край Варна.

Пожарът в село Детелина е тръгнал, след като цигани са запалили кабели на сметището в Долни чифлик. След появата на силния вятър огънят се прехвърлил в съседните сухи поляни, минал през гората и достигнал до периферията на селото. При пожара в Детелина са изпепелени една къща, една стопанска постройка, два сайванта, трактор и едно прасе.

Пожар вилня и в смесена борова гора над град Белослав. До 16:40 в общината бе обявено бедствено положение. Общо 23 пожара в сухи треви, храсти и гори гасиха огнеборците във Варненска област.

В Русенска област огнеборците гасиха 15 пожара. В малките часове на деня 58-годишен мъж загина в огнената стихия в къща на ул. „Лозенград”. Три къщи изгоряха в село Батин. По информация на полицията загиналият човек е бил собственик на горящата сграда.

Няколко часа по-късно екип огнеборци е изпратен на същия адрес, защото къщата отново се запалила. Причина за новото възпламеняване бил силният вятър, който е възобновил тлеенето на покрива на къщата.

При пожар в село Батин изгоряха три къщи и стопански постройки с животни. С обгаряния в болницата е мъж, който се е опитвал да спаси домашни животни. Пожарът е тръгнал от дома на 78-годишна жена, която докато готвела, сложила в огъня гума, тя лумнала силно и закачила част от купа сено, стояща наблизо. След това заради вятъра огънят е обхванал останалите къщи. Останалите пожари са в сухи треви, храсти и сметища.

Край Добрич бе потушен пожар, при който изгоряха 400 декара. Той избухна в района на 5-ти километър край Добрич по пътя за Варна, който временно бе затворен.

Предполага се, че огънят е тръгнал от сметището край добричкото село Богдан. Според една от версиите роми са горили кабели на сметището. Заради силния вятър огънят бързо се е разпространил на голяма площ.