Сикрет сървис определи МВР като сигурен и надежден партньор
Сикрет сървис определи МВР като сигурен и надежден партньор / снимка: Пресцентър на МВР

Изключително високото ниво на взаимодействие между оперативните дирекции на МВР и Сикрет Сървис беше отчетено по време на среща между главния секретар на МВР гл. комисар Калин Георгиев и заместник-директора на службата А.Т. Смит в САЩ.

Главният секретар на МВР е на петдневно работно посещение в САЩ, съобщиха от МВР. Придружава го директорът на ГД"Национална полиция" главен комисар Ангел Антонов.

През първия ден от своето работно посещение в САЩ двамата проведоха срещи с ръководни представители на американската Сикрет сървис - службата, отговаряща за противодействието на фалшивите парични знаци, финансовите престъпления и охраната на американския президент.

Главен комисар Георгиев и главен комисар Антонов разговаряха със заместник- директора на службата А.Т. Смит, с помощник-директора по оперативната дейност Пол Мориси, както и с ръководители на основните оперативни звена на Сикрет Сървис - по киберпрестъпленията, по финансовите престъпления, по фалшивите парични знаци. Двамата посетиха и специализирани технологични и криминалистически лаборатории на службата.

"Когато кажем България и МВР, ние имаме предвид добър приятел, сигурен и надежден партньор", подчерта заместник-директор Смит. Беше обърнато специално внимание, че като все по-голямо предизвикателство се очертават престъпленията в интернет пространството, а с напредването на технологичните достижения все повече се интернационализира организираната престъпност и съпътстващите я дейности. Затова е необходимо непрекъснато подобряване на двустранното сътрудничество между правоохранителните органи и най-вече съвместната оперативна работа в реално време.

Американската страна изрази готовност да продължи да подпомага българските служби с провеждане на различни по характер обучения и тренировъчни курсове. "В много отношения и самите американски служби има какво да научат от своите български колеги", заявиха ръководните служители на Сикрет сървис.

При срещите в оперативните звена на службата бяха обсъдени конкретни елементи от съвместната оперативна дейност в областта на киберпрестъпленията, фалшивите парични знаци и престъпленията във финансово-кредитната система.

Работната визита на главния секретар Калин Георгиев и директорът на ГД "Национална полиция" Ангел Антонов продължава с посещение във Федералното бюро за разследване.