Шест версии за убийството на Янко Янков
Шест версии за убийството на Янко Янков / БГНЕС

Шест са основните версии за убийството на кмета на Елин Пелин Янко Янков, по които работят разследващите органи. Това съобщи окръжният прокурор на София Албена Вутова. Възможно е извършителят да е имал съучастник и Янко Янков да ги е познавал.

Две от версиите за разстрела на елин-пелинския кмет са за накърнени икономически интереси и за остър личен конфликт. Не се изключва обаче и версията за любовно отмъщение. Останалите три версии са все още следствена тайна.

Все още не са разпитани свидетели по сигналите за отправяни заплахи срещу кмета на Елин Пелин, заради които той се е страхувал за живота си. Куршумите, които са поразили Янков, са 7, но не е ясно колко патрона са изстреляни срещу него, защото от окръжната прокуратура не съобщиха колко гилзи са намерени на местопрестъплението.

Не е завършила балистичната експертиза и не е известен нито моделът, нито калибърът на оръжието, с което е извършено престъплението. Изстрелите не са били от упор, а от няколко метра разстояние и вече е ясно, че кметът на Елин Пелин е застрелян от вътрешността на двора, а не през оградата, както се смяташе. Този факт говори за възможността Янков да е познавал своите убийци, коментира Вутова. Още няма заподозрени, но е възможно извършителят да е имал и съучастник.

На въпрос дали се обсъжда връзка на убийството с протеста срещу складирането на софийския боклук в мина „Чукурово”, Вутова обясни, че на този етап такава връзка не се разглежда, но ако е необходимо, ще бъдат разпитани всички, които имат някакво отношение към престъплението, независимо от общественото им положение.