/ БГНЕС
Ръководителят на Спецализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров е подал оставка, предаде БГНЕС.

Молбата му е била одобрена днес на заседание на прокурорската колегия във ВСС. Петров е назначен за редови обвинител в Специализираната прокуратура.

Временен ръководител на Специализираната прокуратура ще бъде Ангел Илиев от Върховната административна прокуратура, определи още колегията.

Под ръководството на Димитър Петров спецпрокуратурата е укрепнала кадрово, а резултатите са видими. Но е възникнал проблем, който му пречи да се концентрира върху дейността си като ръководител и заради това е подал оставка, съобщи главният прокурор Иван Гешев.

“В специализираната прокуратура има специфики, рискът е по-голям, като например подлагане на атаки от кръгове, свързани с обвиняеми, политически интереси, чисто политически атаки и медийното отражение, и се стига до амортизация. Натовареността също е голяма, работата е тежка и въпреки определените финансови стимули, няма голям брой желаещи за работа в тази прокуратура, което е обяснимо”, допълни още Гешев, и благодари на Петров за работата му в Специализираната прокуратура. 
БГНЕС