Димитър Радев БНБ
Димитър Радев БНБ / БГНЕС
Депутатите обсъждат актуализацията на бюджета в рамките на Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание, както и националния план за въвеждане на еврото. Това става само ден по-късно след разрива в коалицията, при който „Има такъв народ“ обяви, че излиза от нея.

Планът за въвеждането на еврото на 1 януари 2024 г. беше първа точка в заседанието.

"Целият процес на присъединяване към еврозоната в много голяма степен е функция на политическия процес. Ние имаме сериозна промяна в този процес от вчера, затова много е важно как този процес ще се развие оттук нататък. Това може да ускори или да забави въвеждането на еврото в България", каза управителят на БНБ Димитър Радев.

„Втората изходна позиция е, че безспорно темата за ползата, разходите, рисковете е резонна, но това е тема, която се обсъжда и решава в началото на пътя, не в края на пътя, когато говорим за присъединяване на еврозоната”, каза Радев.

"Аз не искам да бъда саркастичен или критичен, но ние не може да си позволим на всеки три месеца да актуализираме бюджета. Това ще ни разстрои тотално работата. Ние вече сме в бюджетната процедура за следващата година. Говоря за Централната банка и предполагам, че същото, доколкото имам информация, а аз имам такава информация, важи и за търговските банки", заяви гуверньорът Димитър Радев, който участва в съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по европейски въпроси, които обсъждат законопроект за одобрение на Националния план за въвеждане на еврото.

"Според мен ще бъде огромна грешка да се стопира техническата подготовка за еврото, докато чакаме да излезе анализ или докато парламентът проведе обществен дебат. Това каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на заседанието на ресорната комисия към Народното събрание.