Сериен изнасилвач ще лежи 9 г. в затвора
Сериен изнасилвач ще лежи 9 г. в затвора / снимка: Дарик - Плевен

Девет години лишаване от свобода за блудство и изнасилване на малолетно момиче получи серийния изнасилвач от Плевен Илиян Иванов. Плевенският окръжен съд постанови излежаването на присъдата да започне при първоначален строг режим.

Подсъдимият се е признал за виновен по всички повдигнати му обвинения във връзка с изнасилването на малолетната В. И. през 2003 г., съобщи прокурора по делото Искра Ганева. Престъпникът е поискал съкратена съдебна процедура, според която максималния размер на наказанието му не може да надхвърли 10 години. Според прокурор Ганева тези законови нормативи работят в полза на престъпниците, а не на жертвите.

Присъдата влиза в сила от днес и според адвоката на подсъдимия той ще обжалва размера на наказанието си в Апелативния съд. Адвокатът на пострадалата заяви, че са удовлетворени от размера на присъдата. В. И. е завела и граждански иск срещу похитителя си за 50 000 лева. Съдът наложи Илиян Иванов да заплати 1346 лв. за разноски по делото.

В момента текат още две дела срещу него за изнасилвания на две момичета в столицата. По време на следствието Иванов призна за общо десет, извършени от него, изнасилвания, но до момента съдебните органи са установили само пет от момичетата. Ако бъде признат за виновен по останалите обвинения към сегашната му присъда ще бъдат добавени едва една втора от евентуални следващи такива. Причината за това е избраната от подсъдимия съкратена съдебна процедура.

Новини от Плевен