Хората от пет населени места във Врачанско, намиращи се съвсем близо до АЕЦ „Козлодуй”, се оплакаха, че вече няколко години имат проблеми с електрозахранването, предава NOVA.

Токът често спирал и те оставали буквално откъснати от света, защото не работели и клетките на мобилните оператори. Местните правили непрекъснато опити да решат проблема, но без успех.

Силвия Радулова и съпругът ѝ наскоро се прибрали от Палма де Майорка. Той продължил да работи онлайн. Изживели истински ужас, когато нямал връзка и не можел нито да получава, нито да изпълнява ангажиментите си заради поредното прекъсване на тока за цели 12 часа.

„Това е абсолютен дискомфорт. Искаме да развиваме селата, но няма как да се получи. Ако не бях израснала тук и не обичах толкова много Долни Вадин и България, може би щях незабавно да се върна в чужбина”, коментира Радулова.

Калоян Величков е студент на онлайн обучение. Прекъсванията на тока обяснява, че му създават сериозни проблеми. „Големият проблем ще е, когато дойде сесията. Ако токът прекъсне по време на изпит, аз мога да остана на поправка”, каза Калоян.

„Проблемът е много голям. Той е от 2016 година. Ежедневно спират тока за по 5, 10, 15 минути. Направихме срещи и организирахме подписки с други кметове”, посочи кметският наместник на село Долни Вадин Иван Спасов.

Писали писма и правили срещи с представители на електроразпределителното дружество. „Дават различни отговори. Един от тях беше, че косове летят и прекъсват електрозахранването по мрежата”, обясни кметският наместник.

Сега заради сезона ятата скорци ги няма в близките лозови масиви. Токът обаче продължава да прекъсва. „Има доста изгорели електроуреди. Просто се борим , мъчим се, но явно не е по силите ни да го направим. Може да сме с малко население, но ние също сме живи хора, имаме нашите потребности”, каза кметският наместник Елена Максимова.

В официален отговор до NOVA от ЧЕЗ заявиха, че според експертите им мрежата в региона е в добро техническо състояние, но още в началото на новата година ще започне подмяната на 60 изолатора.

„Може би от две години слушаме, че са закупени материалите, и че ще се започне да се работи по далекопровода, който захранва нашите населени места. Ние обаче това не го виждаме, а проблемите продължават”, обясни кметът на село Остров Ирена Станкулова.

При последната авария, която оставила хората без ток за 12 часа, причина бил повреден изолатор, който е открит на 250-ия стълб по 30-километровото трасе и оттогава, според ЧЕЗ, не са регистрирани нови прекъсвания.
nova.bg