СДС подкрепя Борисов, ако ГЕРБ застане зад сини кметове
СДС подкрепя Борисов, ако ГЕРБ застане зад сини кметове / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
СДС ще застане зад Бойко Борисов за нов кметски мандат, ако ГЕРБ подкрепи 39-те успешни сини кметове в страната. В противен случай СДС ще издигнат самостоятелна кандидатура в София. Това стана ясно след решение на заседание на ръководството на партията.

Бойко Борисов трябва да отговори до два – три дни дали ще изпълни условието на СДС. Градовете с успешни сини кметове, където ГЕРБ вече има издигнат кандидат, той трябва да бъде оттеглен, посочи синият лидер Пламен Юруков. По думите му в СДС са готови да направят компромис с един – двама от 39-те си успешни представители на местната власт. Юруков потвърди, че сините обсъждат общинският съветник Иван Нейков като вариант за самостоятелна кандидатурата в София.

„Проучванията, с които разполагам, показват, че по брой симпатизанти СДС е най-голямата политическа сила в София с около 27%. ГЕРБ и СДС са след нас по брой симпатизанти. Въпросът е до колко тези хора биха одобрили нашия кандидат, за да гласуват всичките за него. Лошото представяне на „Съюза на демократичните сили” на последните избори се дължи повече на това, че кандидатите са били неподходящи, а не заради това, че СДС няма симпатизанти”, каза Юруков.

Според него шансът за общ десен кандидат е много голям. Той отрече разговорите с ДСБ да са прекратени, но заяви, че сините този път няма да допуснат в последния момент да им бъде наложен кандидат на тъмносините.

В Кърджали СДС няма да подкрепи настоящия кмет Хасан Азис за нов мандат. Няма да участва в коалиция с ДПС и не мисли да издига собствен кандидат. Ще търсят общи действия с други десни партии. Ако не се стигне до единна дясна кандидатура, сините симпатизанти в града ще трябва да гласуват по съвест.