С молебен новата президентска двойка - Румен Радев и Илияна Йотова, поеха своето служение, съобщиха от пресслужбата на Светия синод.

Патриарх Неофит лично е благословил новия президент и вицепрезидента и е отслужил Молебена в съслужение с Високопреосвещените Великотърновски митрополит Григорий, Пловдивски митрополит Николай и Неврокопски митрополит Серафим, Мелнишки еп. Герасим - главен секретар на Светия Синод, Браницки еп. Григорий - викарий на Софийския митрополит и Белоградчишки еп. Поликарп, представителите на Руската и Румънската православни църкви у нас архимандрит Филип (Василцев) и ставр. ик. Нелуц Опря и свещенослужители от София.

Президентът Румен Радев встъпи в длъжност (СНИМКИ/ВИДЕО)

Заедно с президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, в молитва в патриаршеската катедрала са застанали и президентът Росен Плевнелиев с вицепрезидентът Маргарита Попова, бившият премиер Симеон Сакскобургготски, омбудсманът Мая Манолова и др. официални лица, посочват от БПЦ.

Българският патриарх и Софийски митрополит Софийски Неофит е отправил молитва към Бога да ги дари със здраве и благоденствие и да благослови добрите им намерения и дела за добруването на благочестивия ни народ, да им помогне да преодоляват пречките и да завършат служението си с успех. Предстоятелят на БПЦ-Българска патриаршия се помоли Бог да запази българската земя от всякакви беди и за благочестивия български народ, за неговата сила, победа, пребъдване, мир, здраве, спасение и да му помага във всичко.

След Молебена патриарх Неофит се е обърнал към присъстващите с думите: "Днес ставаме свидетели и съучастници в един исторически момент - новоизбраният президент на Република България и главнокомандващ на Българската армия встъпва официално в длъжност, заемайки най-високия пост в нашата държава. Отправихме гореща молитва към Бога да му даде нужните сили и мъдрост за предстоящото му служение.

Ние вярваме и изповядваме, че "в ръката на Господа е властта над земята, и потребния човек Той навреме ще въздигне върху нея" (Прем. Сир. 10:1, 4), за да се потруди в своето звание за благото на хората и да върши Божията воля. Властта винаги е свързана с отговорност и колкото по-голяма е властта, която Бог възлага, толкова по-голяма е отговорността, защото "комуто е много дадено, много и ще се иска, и комуто много е поверено, от него повече ще се изисква".