Президентът Румен Радев встъпи в длъжност (СНИМКИ/ВИДЕО)
92208
Президентът Румен Радев встъпи в длъжност (СНИМКИ/ВИДЕО)
  • Президентът Румен Радев встъпи в длъжност (СНИМКИ/ВИДЕО)

Президентът Румен Радев встъпи в длъжност като петия президент на България на официална церемония на пл. "Св. Александър Невски", на която прие поста от досегашния държавен глава Росен Плевнелиев.

Президентът Росен Плевнелиев заяви в словото си, че мандатът му е бил труден, но успешен, по време на който е държал правилната посока, задал е правилните приоритети, дал е, но не е взел, изпълнил е обещанията си.

Румен Радев встъпва в длъжност като президент

"Грешки съм допускал като всеки човек, но като президент не сбърках в големите неща", каза Росен Плевнелиев и допълни, че си тръгва с високо вдигната глава. Той заяви, че е работил посветено и всеотдайно за бъдещето на страната, властта за него не е била цел, а средство да бъде полезен за народа си. "Служих на истината, посочвах проблемите, имах позиция и действах, това обединява, а не разединява", каза досегашният президент.

Президентът Румен Радев встъпи в длъжност (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Той изтъкна също, че се е борил за върховенството на закона и се е противопоставял на политиката на дестабилизация и разпределяне на геополитически сфери на влияние. "Работих за мир, а да има мир зависи от всеки един от нас. Мирът и демокрацията се отстояват ежедневно и от всеки", каза Плевнелиев.

Той изтъкна, че днес България стои добре на фона на извънредната нестабилност около нас и по света. Страната е стабилна, модернизира се, гледа напред. "Беше водена принципна и балансирана външна политика, бяхме добър приятел с всички в региона, доверен партньор в ЕС и силен съюзник в НАТО", отбеляза още Плевнелиев.

"Тежък беше моят мандат, тежък ще бъде и вашият. Властта обаче не е цел, а средство да служиш на народа си", обърна се Росен Плевнелиев към новия президент Румен Радев. Той му пожела да носи гордо отговорността си, да бъде мъдър и успешен президент, да превърне президентската институция не във властови център, а в център на баланса, да отвори вратите на президентството за различните мнения и идеи. Пожела му да не допусне голяма стратегическа грешка, от която България да пострада.

"Немалко наши сънародници живеят трудно, не виждат перспектива, затова е важно да се работи за справедливост и прогрес, за модернизация и развитие, за повече, не по-малко демокрация и толерантност в обществото, институциите да служат на гражданите, а не на силните на деня, да гарантират правила и справедливост за всички", заяви президентът Плевнелиев.

Той апелира да не се допусне България да бъде отклонена от посоката на демократичното развитие и достойното място в европейското семейство, както и всички да се обединим и работим за постигането на националния идеал, зададен от Апостола на свободата за "чиста и свята република". Нашата република е чиста и свята толкова, колкото са чисти и почтени лидерите й, затова пазете върховенството на закона и морала над всичко, обърна се президентът Росен Плевнелиев към президента Радев и му пожела успешен мандат и да държи здраво посоката на европейското и демократичното развитие на България.

"Нека заедно градим едно по-справедливо общество, основано на закона и морала, на свободата, толерантността и солидарността. Общество, което не е заложник на миналото, а творец на бъдещето- дължим го на себе си и на нашите деца, както и на предците си", каза в словото си новият президент Румен Радев.

Той посочи, че за последните три десетилетия България е изминала сложен и труден път, изпълнен с препятствия и грешки. "Разпиляхме енергия, загубихме време, но неотклонно следвахме посоката си - мирен преход към ново общество, част от Обединена Европа", каза Радев.

Радев: Ще отстоявам безкомпромисно интересите на народа

Държавният глава Радев заяви, че ще бъде президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия, президент на диалога и помирението, на сътрудничеството и баланса. Той каза, че ще работи с българския парламент, правителството, институциите, партиите и с гражданските организации за обединяване на усилията в намирането на най-добрите решения за България.

"Ще работя активно с нашите партньори за ускорената ни европейска интеграция, но нека е ясно едно - ще бъда президент, които безкомпромисно ще отстоява правата, интересите и достойнството на своя народ", заяви президентът Радев. "Вярвам, че имаме сили да посрещнем всякакви изпитания. Вярвам в доброто бъдеще на България и на всички нас. Най-важното е да осъзнаем силата си, да повярваме в себе си и заедно да продължим напред", каза Румен Радев.

В словото си Румен Радев посочи още, че днешната церемония е израз на надежда за промяна, която всички очакват, но и на приемственост, без която няма как да се гради държавност. Той благодари на президента Плевнелиев и на всички президенти досега за усилията им в изграждането на демократична България.

Какви са скритите послания в речите на Плевнелиев и Радев?

На церемонията на пл. "Св. Александър Невски" президентът Росен Плевнелиев прие за последен път строя на почетния караул от представителните части на Българската армия. Той се поклони на националното знаме и поздрави гвардейците. Новият президент Радев също прие строя, поклони се на знамето и поздрави почетния караул.

Гвардейският духов оркестър изпълни химна на България, по време на което 21 артилерийски салюта отбелязаха смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

Двамата президенти положиха венец на Паметника на Незнайния воин и с едноминутно мълчание отдадоха почит на загиналите за свободата на България.

Церемонията завърши с тържествен марш на почетния караул. Докато гвардейците се престрояваха за марша, звучеше камбанен звън от храма "Св. Александър Невски".

На церемонията по встъпване в длъжност на президента Радев присъстваха премиерът в оставка Бойко Борисов, министри от кабинета в оставка, председателят на парламента Цецка Цачева, депутати, висши магистрати, временно изпълняващият задълженията на началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, висши военни, столичният кмет Йорданка Фандъкова, патриарх Неофит, духовници, омбудсманът Мая Манолова, бившият премиер Симеон Сакскобургготски, дипломати, граждани.

Президентът Румен Радев встъпи в длъжност (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

В края на церемонията президентите Росен Плевнелиев и Румен Радев със съпругата му Десислава Радева се поздравиха с двамата вицепрезиденти Маргарита Попова и Илияна Йотова и с официалните лица. След това двамата президенти и техните вицепрезиденти, отидоха в храм-паметника "Св. Александър Невски", където запалиха свещи за здраве и успех. Патриарх Неофит благослови новоизбрания държавен глава и отслужи молебен. На входа на храма и в самия храм те бяха приветствани от граждани, дошли да наблюдават церемонията.

Президентът Румен Радев и президентът Росен Плевнелиев разговаряха на "Дондуков" 2 - в Зелената зала в администрацията на държавния глава. Срещата между вицепрезидентите Илияна Йотова и Маргарита Попова беше в кабинета на Попова.

Президентът Румен Радев встъпи в длъжност (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

В 13.11 ч. президентът Росен Плевнелиев отпътува със служебен автомобил от сградата на "Дондуков". На официалния вход на президентството Плевнелиев бе изпратен от новите стопани - Румен Радев и Илияна Йотова.

Президентът Румен Радев встъпи в длъжност (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo