/ БГНЕС, архив
Няма задържани собственици на кабелни оператори
101797
Няма задържани собственици на кабелни оператори
  • Няма задържани собственици на кабелни оператори
2,4 млн. са потребителите на телевизионни програми, от тях 700 хил. са в т.нар. сив сектор, за които държавата официално не знае. Чрез тях собствениците на кабелните телевизии, осъществявайки престъпление против интелектуалната собственост укриват данъци в значителни размери. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата.

Акция срещу кабелното пиратство у нас, обискират офиси

„Вчера бяха осъществени видими в достатъчна степен, според нас, действия на няколко органа на държавното управление. Проведоха се оперативно-издирвателни мероприятия, извършиха се процесуално следствени действия по разследване в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански и Дупница за престъпления срещу интелектуалната собственост, които касаят нарушения на авторски права и съвместни разследвания за данъчни престъпления“, припомни тя.

„Заявяваме отговорно, че това, което установяваме и разследваме е схема чрез извършване на престъпления против интелектуалната собственост, реално паралелно с тях и благодарение на тях, се осъществяват и данъчни престъпления“, обяви Румяна Арнаудова.

По предварителна информация, която към момента се потвърждава, на основните телевизии в България - БТВ, Нова телевизия и HBO стойността на щетите е 10 млн. 524 хил. лева, обясни говорителят на главния прокурор.

„Напълно възможно е да се увеличи размерът на нанесените щети“, прогнозира тя. „Въпрос на доказване е конкретният размер на действително причинените вреди“, коментира Арнаудова.

Младен Маринов: Интелектуалното пиратство е сериозен проблем

„Преди повече от два месеца в прокуратурата и ГДБОП постъпиха сигнали от български национални и от чуждестранни телевизии за това, че в България се разпространяват телевизионни програми без разрешение на носителя на авторското право“, обясни тя. „Установена беше не само достоверността на сигнала и фактите, но и извършващи се престъпления в почти цялата Южна България, дори и по отношение на телевизионни програми и телевизии, които не бяха сигнализирали за нарушаване на авторските права“, допълни говорителят на главния прокурор и изтъкна, че се касае за изключително голям процент сив сектор в тази област.

„Явните ни действия бяха по три основни направления - наказателно преследване на извършители на данъчни престъпления и на такива против интелектуалната собственост; данъчни проверки и нарушения, констатирани от КРС“, поясни Румяна Арнаудова. „Претърсени са помещенията с техниката и касите, където се събират финансовите средства от потребителите на кабелните телевизии. Претърсванията са извършени с предварително разрешение на Окръжните съдилища“, уточни тя.

„В Благоевградския регион започна разследване по повод дейността на две кабелни телевизии, които разпространяват телевизионни програми в почти цялата Югозападна България“, съобщи Румяна Арнаудова. „Оперативната информация беше потвърдена с годни доказателствени средства. Събрахме изключителен обем от доказателства. Установихме техника, която позволява разпространение без разрешението на носителите на авторските права“, заяви тя. „Установихме и парични средства, които не са били декларирани, както и нарушения на данъчното законодателство“, коментира Арнаудова.

„Обемът от доказателства със сигурност ни води до изводи за привличане на обвиняеми за извършени престъпления“, обяви тя.

Има задържан IT специалист в Дупница, който по време на извършване на проверките от НАП си позволява да им пречи, като изключва и прекъсва връзката с касовия апарат, за да попречи на проверката, каза говорителят на главния прокурор.

Няма задържани собственици на кабелни оператори“, заяви тя. „Обвинения към този момент няма, престъпленията са сложни и има необходимост от доказване“, коментира Арнаудова.

„Трябва да имаме техническа експертиза, която да докаже изпълнителното деяние разпространението. Имаме нужда и от точност в размера на укритите данъци“, обърна внимание тя.

„Разпространявани са 60 телевизионни програми, чуждестранни и български, без разрешение и съгласие на носителя на авторските права“, съобщи говорителят на главния прокурор и допълни, че пет са кабелните оператори, извършвали престъпленията в Югозападна България. „В останалата част на България, където също работят кабелни оператори, продължава извършването на оперативно-издирвателни мероприятия. Въпрос на време е отново да узнаете, че действаме и там“, обяви Румяна Арнаудова.

„Кабелните оператори си позволяват да извършват престъпления, водени, според нас, от чисто финансови интереси, което не можем да допуснем“, подчерта тя. „Имахме затруднения във всеки град, от различно естество. Получихме отпор от собствениците на кабелни телевизии, имахме информация за теч и за опити на собствениците да предотвратят и да не допуснат извършване на действия“, каза още Арнаудова.
Агенция Фокус