/ БГНЕС
Комисията по ревизията изслуша седем институции за действията, предприети от земеделския производител Светослав Илчовски. Пред депутати той подаде сигнал за корупционни практики. От прокуратурата започнаха проверка. 

"Има доказателства - договори и фактури, с които двете фирми – тази на г-н Илчовски и  "Градус АД" си купуват и продават една и съща стока. Имаше доказателства за това и се твърдеше, че в тази схема за надуване на кухи обороти са участвали и други дружества", припомни казуса председателят на временната комисия Мая Манолова по време на изслушването.

По време на изслушването на комисията по ревизия на въпрос от Румен Гечев относно това - дали от НАП са били правени редовни проверки през последните 5 години на големи фирми, каквато е "Градус", стана ясно, че "проверката е извършена след сигнала".

След отговора от страна на НАП, Гечев реагира така: "Това е трагедията. Не е имало проверки, защото някой го е било страх да прави проверки. На фирмата "Градус" не са правени проверки, тъй като най-вероятно някой е наредил на НАП да не влиза там, тъй като собственикът е имал специални контакти". 

Европейската прокуратура е разпитала земеделския производител Светослав Илчовски във връзка с неговия сигнал, подаден в Комисията по ревизията в 45-ото Народно събрание. Информацията е потвърдил зам.-министърът на вътрешните работи Енчо Мирчев, който е предал на Манолова документите по разследването от страна на МВР, и е потвърдил, че МВР изпълнява указанията на Европейската прокуратура. 

На следващото заседание Временната комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването публични средства през последните пет години кани Илчовски, за да даде сведения докъде са стигнали разследванията на българските институции по неговия сигнал.

Припомняме, че “Градус“ АД излезе с писмено обръщение по повод разпространени "неверни и подвеждащи обстоятелства за дружеството" от Светослав Илчовски при изслушването му на 5 и 7 май 2021 г.  Искът е за обезщетение на неимуществени вреди, вследствие на обидни и клеветнически твърдения в размер на 300 000 лв.