Ромите без лични карти в Кюстендил излизат на протест, ако проблемът не бъде решен
Ромите без лични карти в Кюстендил излизат на протест, ако проблемът не бъде решен / снимка: DarikNews.bg, Кюстендил

Ако до два месеца не се намери решение на проблема с личните им карти, ромите от квартал „Изток" в Кюстендил започват протести от 1 март. Това заяви в предаването „Кой говори" кметският наместник в квартала Стефан Лазаров. Той допълни, че жителите на „Изток" са около 9000-10 000, а от тях 250-300 човека не могат да си получават енергийните помощи, да се регистрират за социални помощи, не могат да влязат в болници. Току-що родени деца не могат да бъдат регистрирани, а починали не могат да бъдат погребани. Някои от двойките пък не могат да сключат граждански брак. „Има 14-годишни деца, които нямат извадени документи и трябва да бъдат глобени, защото са изпуснали сроковете . Ако до два месеца не се намери решение на този проблем, от 1 март започваме протести, Кюстендил излиза пръв, а след това ще организирам и цялата страна", категоричен е Стефан Лазаров.

Стотици роми от цялата страна остават без документ за самоличност, защото според поправка в закона за гражданската регистрация, за да бъде издадена лична карта, трябва да има постоянен адрес. А 90% от домовете в махалите и гетата, където живеят ромите, са без нотариален акт, като половината са без регулация, строени са без разрешително и без план за строеж.

Депутатът от БСП Мая Манолова заяви, че е поставила въпроса за този проблем в рамките на парламентарния контрол и е задала въпроси и на социалния министър Тотю Младенов, и на вътрешния министър Цветан Цветанов. „Двамата министри неглижираха този проблем. Социалният министър подходи чисто формално и ми отговори, че който има лична карта и има постоянен адрес, ще си получи социалните помощи. Истината е, че съществува много сериозен проблем за хората в неравностойно положение, за най-бедните хора", обясни Мая Манолова и добави, че е подготвила законопроект, който предвижда регистрацията на постоянен адрес да може да се извърши и с представянето на други документи, които доказват съществуването на имота, защото по думите й не може с поправка в закона за гражданската регистрация да се реши проблемът с незаконното строителство.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов отговори, че ако се предложи някакво решение, то би могло да бъде прието. Той допълни, че при приемането на промяната в член 92 в края на миналата година, се е стигнало до неразбирателство и неясно прилагане на законовата разпоредба от компетентните органи. Но също така, че този закон действа вече една година и през това време много български граждани са променяли своите лични документи. „Целта на тази промяна наистина беше да се избегне изборният туризъм. И беше необходимо най-накрая да се въведат някакви правила, за да не се регистрират по100-200 и 500 човека на един адрес", обясни още Красимир Ципов.

Целият разговор в Кой говори: