Десетки рибари се събраха на протест за втора поредна събота на входа на град Каварна. За кратко те блокираха и международния път I – 9 към границата с Румъния. С автомобили и колесари те отстояваха правото си за достъп до морето на залива „Болата“ както са го правили години наред. Поводът за недоволството им са зачестилите санкции спрямо тях за пускане на лодки в морето от залива. 

Те се заканиха да отстояват правата си докрай, тъй като според тях всеки има право да влиза в морето

Три са основните искания на протестиращите. Едното е за изграждане на хелинг и слотове за влизане с плавателни съдове в морето от края на залива. Това според техните думи ще заеме само 1% от плажната ивица на „Болата“. Друго от исканията им е да се преустанови практиката за паркиране на автомобили, кемпери и каравани върху пясъка от туристите и да се изгради буферен паркинг. Протестиращите настояват и за построяването на хелинги и слотове по Северното Черноморие, тъй като към момента „Болата“ е единственото безплатно, безопасно и възможно място за пускане на лодки на север от курортен комплекс „Златни пясъци“.

Протест на рибари в Царево: „Това е подигравка с труда ни“

На място и кметът на община Каварна Елена Балтаджиева подкрепи рибарите. Тя каза, че е провела срещи с ангажираните институции. Според Балтаджиева не е коректно да не се обръща внимание на останалите нарушители, а да се глобяват само рибарите. Отправено е предложение за изграждането на паркинг с капацитет от 70 коли. „Не може най-известният залив никой да не може да го види и всеки, който отиде, да бъде глобен“, заяви Балтаджиева. Тя настоя да се въведе ясен регламент за залива „Болата“, за да се спре с този хаос. 

Рибарите са категорични, че ще продължат протестите и дори ще отидат в София, за да поискат оставката на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов, при липса на реакция от страна на институциите.
Павлина Живкова/БТА