Рибарите в Царево заплашват да спрат да влизат с лодките в морето, ако не се вдигне изкупната цена на паламуда.

От 10 години насам морските вълци споделят, че е нямало толкова много от вкусната риба в нашето море, но заради големия улов изкупната цената на паламуда рязко е спаднала през последните дни. Първоначално търговците са я изкупували по 6 лв. за килограм, а ден след Димитровден цената е паднала до 4 лв.

Стела Костадинова

Това е подигравка с нашия труд. Дават ни по 4 лв. за килограм, а по магазините цената на паламуда стига до 12 лв., в София се продава даже за 14 лв. Ако не се вдигне изкупната цена ще спрем да влизаме в морето и да вадим пресен паламуд. Само така ще принудим търговците да вдигнат изкупната цена. Ако трябва ще я подаряваме, но няма да я продаваме на тази цена”, заяви за DarikNews.bg потомственият рибар Васил Георгиев.

Стела Костадинова

Ако решите да си купите паламуд от пристанището в Царево рибарите ще ви го продадат между 8 и 10 лв. за бройка. Васил разказва, че на ден с лодките вадят по 400- 500 кг., а преди седмица за една вечер в мрежите е уловил 2 тона и 900 кг. паламуд.

Толкова много риба имаше, че за малко да се обърне лодката”, разказва Васил.




По думите на рибарите паламуд тази есен има много заради топлото море. Когато температурата на водата падне под 12 градуса рибата мигрира на юг към Турция. Миналата есен въобще е нямало, ловили са само лефер. Сега след паламуда е ред на чернокопа.

Рибарите настояват и за помощ от държавата. Една от мерките, според тях, е безакцизно гориво за лодките, тъй като цената на нафтата е скочила много.
В Царево рибарските лодки са близо 240, най-много по цялото ни Черноморие.