Реформаторите искат да излъчат и следващия министър на образованието
Реформаторите искат да излъчат и следващия министър на образованието / БГНЕС

Представители на Реформаторския блок се събраха в четвъртък вечер на "Раковски 134", за да обсъдят казуса с оставката на образователния министър Тодор Танев. След над 3-часово заседание така и не беше излъчен кандидат за нов министър на образованието, въпреки поставения от премиера срок това да стане до края на днешния ден.

Очаква се решението да бъде взето в петък на заседание на парламентарната група на Блока. В 12.00 ч. председателите на партиите от блока ще се срещнат с Бойко Борисов, а след това ще бъде свикан и Изпълнителния съвет, на който да бъдат обсъдени конкретни имена, съобщи след края на срещата тази вечер лидерът на НПСД Корман Исмаилов.

Още преди старта на срещата съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски изрази позицията, че и следващият министър на образованието трябва да бъде излъчен отново от Реформаторите.

Бойко Борисов поиска оставката на образователния министър

Със закъснение в дискусията на Реформаторския блок се включи и самият Тодор Танев. "Ще си подам оставката, когато ми я поискат", каза пред журналисти министърът на образованието на влизане в сградата на "Раковски 134".

"Да хвърля някакви папки ли", попита Танев, тъй като до момента не е поканен на разговори с Борисов и очаква да чуе официалните мотиви. Министърът добави, че 13 месеца е подложен на атака, която идвала най-вероятно от ГЕРБ и РБ, но възможно било и от самото министерство. Танев увери още, че има подкрепата на учителското съсловие и ще остави на наследника си пет приети закона в сферата на образованието.

Реформаторите искат да излъчат и следващия министър на образованието
netinfo

БСП: Исканата оставка е бягство от отговорност за съсипията в образованието

Неофициално се твърди, че една от кандидатурите е на Димитър Танев, бивш главен секретар на просветното министерство по времето на Даниел Вълчев. Името на Вълчев също се спряга като възможен вариант. Пред БНТ обаче самият той заяви, че не бива да се избързва с подобни номинации.

"Би трябвало тази вечер или утре РБ да определи кой ще е министър на образованието. Трябва да направим консултации с партиите, които подкрепят правителството и тогава да определим името", посочи Вълчев.

За поста се завъртя и името на вицепремиера Меглена Кунева. Милена Дамянова също е сред възможностите, но тя е от ГЕРБ и се предполага, че до нейната кандидатура може да се стигне, само ако реформаторите не се обединят около някой от своите кандидати.

Реформаторите искат да излъчат и следващия министър на образованието
netinfo

Какво разклати стола на просветния министър?

По-рано днес премиера Бойко Борисов призова Реформаторския блок до края на деня да му предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата.

Този следобед Борисов поиска проф. Тодор Танев да подаде оставка от поста. Искането за оставката на просветния министър се случва на фона на дискусиите по промените в учебните програми, част от които предизвикаха бурни реакции.

„Заради системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора, смятам, че ресорът трябва да бъде поет от друг. Призовах колегите от Реформаторския блок до края на деня да ми предложат нов екип за министерството, който да продължи реформата", аргументира решението си министър-председателят, цитиран от правителствената информационна служба.

Източник: БТА, БГНЕС