Разраства се скандалът около депутата на ГЕРБ ген. Стоян Тонев
Разраства се скандалът около депутата на ГЕРБ ген. Стоян Тонев / снимка: БГНЕС, архив

Разраства се корупционният скандал в ГЕРБ, свързан с председателя на парламентарната здравна комисия ген. Стоян Тонев. Той назря, след като одит на Министерството на отбраната във Военномедицинската академия откри, че докато Тонев е оглавявал лечебния комплекс, на неговата територия е действала частна фирма и е генерирала загуби за 10 млн. лева, за сметка на ведомствената болница.

Според bTV, в резултат на тяхно разследване по случая, премиерът Бойко Борисов е поискал оставката на бившия шеф на ВМА, като свалил цялата си политическа подкрепа от него. Източници на Дарик, близки до Тонев, обаче бяха категорични, че за оставка не е ставало дума.

Самият Тонев информира, че е поискал прокуратурата и Сметната палата да го проверят по случая.

Според телевизионното разследване още през 2004-а година, когато ген. Стоян Тонев е директор на Военномедицинската академия, се сключва договор между лечебния комплекс и частна фирма, която да работи на територията на Дерматологичната клиника във ведомствената болница. За последните седем години се оказало, че приходите на клиниката били в размер на 2,1 млн. лв., а разходите - 10 пъти повече.

Одиторите на Военното министерство били категорични, че това се дължи на факта, че не може да се разграничат разходите на клиниката и на частната фирма в нея. Всички те обаче били за сметка на Военномедицинската академия.

Освен това били създадени условия частната дерматологична клиника да ползва цялата медицинска апаратура и всички ресурси на държавната клиника, без да има основание. Това било допълнително улеснено от факта, че собственик на фирмата била проф. Мирослава Кадурина, която същевременно е и началник на Дерматологичната клиника в болницата. От ведомството съобщиха, че след проверката са предприели необходимите мерки и договорът с частната дерматологична клиника не е подновен.

Скандалът обаче се разрасна след като днес частната телевизия съобщи, че премиерът Бойко Борисов е поискал ген. Стоян Тонев да напусне всички постове, които заема като част от ГЕРБ. Освен това министър-председателят свалил цялата политическа подкрепа от бившия шеф на Военномедицинската академия.

Очаквало се за наследник на Тонев начело на Здравната комисия да бъде избран сегашният му заместник и депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова.

Междувременно настоящият началник на Военномедицинската академия Николай Петров съобщи, че ще реши дали да наложи дисциплинарно наказание на шефката на Дерматологичната клиника.

Стоян Тонев поиска прокуратурата да го провери заради скандала с ВМА

Пред Дарик ген. Стоян Тонев уточни, че сам е поискал прокуратурата да го провери по случая: „Лично писках главният прокурор и Сметната палата да разследват всичко. На Изпълнителната комисия на ГЕРБ им казах, че пускам писма да бъда проверен откакто съм жив".

Източници на Дарик, близки до Стоян Тонев, твърдят, че никой не е поискал оставката на председателя на Здравната комисия. Според тях телевизионният репортаж е една форма на натиск, тъй като ставало дума за политическа атака, свързана с избора на новия шеф на Здравната каса.