Расте трафикът на българи с цел трудова експлоатация
Расте трафикът на българи с цел трудова експлоатация / снимка: БГНЕС, архив
Расте трафикът на българи с цел трудова експлоатация
63448
Расте трафикът на българи с цел трудова експлоатация
  • Расте трафикът на българи с цел трудова експлоатация

През последните години се увеличават много сериозно случаите на трафик на българи с цел трудова експлоатация. За това алармира в ефира на Дарик Михаил Стефанов от фондация "Кампания А21" - международна неправителствена организация, бореща се с трафика на хора.

По думите му тази престъпна индустрия вече се нарежда на второ място - след продажбата на наркотици, но пък преди продажбата на оръжие.

Данни на Европейската комисия, огласени преди дни, поставиха България и Румъния на челно място както по брой жертви на трафик, така и по брой организатори на престъпната схема. 23 632 души се смятат за жертва на трафик на хора в ЕС за периода 2008-2010 година, се посочва в доклада на ЕК.

В България случаите са се увеличили от 250 през 2008 г., до 346 през 2009 г. и 432 през 2010 година.

Според Михаил Стефанов обаче статистиката отчита само около един процент от жертвите - онези, които са идентифицирани и спасени. Най-често жертвите признават, че са чували за рисковете, но не са вярвали, че ще се случи на тях.

По думите на Стефанов масово хората като чуят трафик на хора и си представят единствено и само сексуална експлоатация: „През последните години наблюдаваме доста сериозно увеличаване на случаите на трудова експлоатация. Растяща бедност, липса на алтернативи, ранно отпадане от училище. В момента правим една кампания в българските университети за превенция на трудовата експлоатация сред студенти, търсещи временна работа в чужбина. Във Варна имаше едно момче, което каза, че трябвало да работи във Великобритания, платило на фирмата посредник 600 паунда, което са около 1500 лева, отишло в Англия, после го закарали в Шотландия и го оставили да спи в каравана. Работил двойно повече, отколкото са му казали. Получил общо 800 паунда, с които трябвало да си покрие самолетния билет за на връщане".

Трафикът на хора - все по-доходоносен бизнес

Михаил Стефанов каза още, че трафикът на хора е обявена за втората по големина престъпна индустрия в света след продажбата на наркотици: „Оръжията са на трето място по приходи. Много доходоносно престъпление, с много нисък разход".

Едно момиче може да докара за няколко години 5 млн. евро на сводника си

„Едно момиче, което бъде трафикирано и принудено да проституира, може да докара за 7-8 години 4-5 милиона на сводника си. Помагаме на жертви на трафик на хора. Организацията започва в Гърция с кризисен център в Солун. Причината да дойдем в България преди две години беше, че през цялото време - от създаването на кризисния център в Гърция, над 40% от момичетата там са българки просто защото в Гърция проституцията е легална и Гърция е една от основните дестинации за жертви на трафик на хора, а България е една от основните износителки. Сравнително кратък е пътят, който нашите момичета трябва да извървят, за да се озоват в Гърция. Понякога някои момиче достигат до 100 клиента на вечер", добави още Стефанов.

Задължителна проверка на офертите за работа преди да тръгнете

„Предупреждението към всички е, ако някой обещава работа за 5000 евро като камериерка, това е невъзможно. Ако се обещава работа в чужбина без да се уточнява каква е работата, с много голяма сума пари, никога хората не бива да заминават без да си проверят. Вече има Google. Най-малкото могат да проверят дали има такава фирма", посъветва още Михаил Стефанов от фондация "Кампания А21".

Интервюто на Йовка Йовчева с Михаил Стефанов в предаването на Дарик „Междуредие” може да чуете на radio.dariknews.bg