/ ThinkStock/Getty Images
Ракът на простата вече заема първо място по честота сред онкологичните заболявания при по-възрастните мъже в България. В същото време обаче новите технологии на лечение са все още недостъпни за средностатистическия българин, въпреки че са факт за страната ни. Това изтъкнаха от Българското урологично дружество, откъдето заявиха, че ще се борят здравната каса да поеме необходимото, за да бъде факт модерното лечение на този вид рак и у нас.
 
В България от четири години имаме програма за роботизирана хирургия за лечение на рак на простатата. Става въпрос за високотехнологичния робот "Да винчи", припомня eдин от най-добрите уролози в България доц. Марин Георгиев, който е и председател на Българското урологично дружество.
 
Проблемът е, че според лекарите здравната каса все още нехае и пациентите, нуждаещи се от новия метод на лечение, трябва да доплащат консумативи на цена от порядъка на 7000 лева.
 
"Последните години в резултат на модерните методи на лечение, високите технологии и мултидисциплинарния подход, независимо че честотата на рака на простатната жлеза нараства, смъртността започва да пада. Тук не става въпрос да се оплакваме. Не може да си представите колко трудно е без финансиране, без опит ние да започнем да извършваме тези операции. Това, което от нас се искаше, мисля, че сме го дали и сме го направили и в момента ще се борим българският мъж да застане до българската жена във възможността да получи модерно лечение. Ние говорим за рак на простата, ние не искаме да оперираме с робота камъни, да правим пластични операции или някакви операции, които не са животозастрашаващи. Ние говорим за рак на простата - най-често срещаният рак", каза доц. Георгиев.
 
Към момента действащите роботи "Да Винчи" в България са 3, като един е в столицата, а два са на разположение на лечебни заведения в Плевен. Само с уреда в София до края на месеца са планирани осем операции.