Радка Петрова: ВСС не би трябвало да съществува в този си вид
Радка Петрова: ВСС не би трябвало да съществува в този си вид / netinfo

Висшият съдебен съвет не би трябвало да съществува в този си вид, и ако остане със същите правомощия и същия начин на структуриране, би трябвало просто да отпадне, като конституционно закрепен орган в следващата промяна на Конституцията, защото тази незначителна дейност, която се върши от него, спокойно може да се върши от един отдел в Министерството на правосъдието. Това каза в предаването „Денят” на Дарик Радка Петрова, председател на Пловдивския апелативен съд и член на ВСС.

По думите й, няма смисъл да се харчат толкова много пари за поддръжката на този ВСС с цялата му толкова скъпа администрация. Ето какво още каза Петрова:

Правомощията на Висшия съдебен съвет към настоящия момент са толкова орязани, че всъщност Висшият съдебен съвет се занимава само със собствените си проблеми. Двадесет и пет души стоят и мъдро решават коя чистачка да назначат във Висшия съдебен съвет след проведен конкурс.

Два сценария битуват и се коментират в обществото като възможни промени и изходи от това положение: или да стане постоянно действащ или да се раздели на три отделни висши съдебни съвета – за съда, за прокуратурата и за следствието. Как ви звучат тези сценарии?

Няма никакъв смисъл от струпване на структури, ако всъщност тези структури нямат реален принос за подобряване на работата на съдебната система. Мисля, че тези структури само ще си пречат в бъдеще. Защо е необходимо да има постоянен Висш съдебен съвет, ако той ще остане със същите правомощия.