/ президенство
На церемония в Националния военен университет „Васил Левски“ президентът Румен Радев връчи знамето на Девети етърски ученически гвардейски отряд при Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” във Велико Търново, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

президенство

Знамето беше осветено от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий. Родолюбивото начинание е по инициатива на сдружение „Младежки гвардейски отряди“ и е под патронажа на държавния глава Румен Радев. Велико Търново е поредният град, в който се учредява ученически гвардейски отряд, като първият е сформиран през 2006 година в Кърджали.

Радев: Винаги когато мога, вземам със себе си голяма бизнес делегация (ВИДЕО)

„Всяко време ражда своите герои. Тази инициатива дойде в точното времето, когато се ширеше нихилизъм и криворазбран глобализъм, за да осъзнаем като народ и да предадем на младото ни поколение, че България може да я има, ако сме здраво свързани със своите корени“, заяви в словото си президентът Румен Радев.
 
президенство


Държавният глава поздрави учениците от младежкия гвардейски отряд и отбеляза, че оттук-насетне те ще са пример за своите връстници, което е голяма чест, но и отговорност. „Знамето, което ви връчих, трябва да се пази гордо и неопетнено, защото то носи завет“, обърна се към младите гвардейци президентът.

президенство

Румен Радев посочи, че родолюбивото начинание възпитава младежите в изконни национални ценности и заяви подкрепата си към инициаторите му и всички институции, които оказват съдействие.
 

президенство


В Националния военен университет „Васил Левски“ президентът и върховен главнокомандващ беше посрещнат с почетен караул. След церемонията държавният глава се срещна с ръководството на висшето училище и на професионалната гимназия „Д-р Васил Берон“.
 
президенство


По-късно през деня Румен Радев разгледа изложбата „6 май - парад на бъдещите офицери“, посветена на курсантите от Националния военен университет, на фотографа Вяра Йовева.