Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
Президентът Румен Радев свиква за първи път заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.   Темата на заседанието ще бъде "Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване".

Президентът свиква КСНС за заплахите за националната сигурност

Последният Консултативен съвет за национална сигурност бе свикан миналия ноември от президента Росен Плевнелиев. Тогава темата бе намиране на изход от политическата криза след оставката на втория кабинет на Бойко Борисов след загубата на президентските избори. На него бе поканен и Румен Радев, но той отказа да присъства с мотива, че все още не е встъпил в длъжност.

В края на април от БСП заявиха, че са предложили на Радев да свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност по темите за демографската криза и бедността. Корнелия Нинова тогава подчерта, че президентът е приел предложението за свикване на КСНС по тези теми, но той щял да прецени кога и как да го направи.

БСП иска свикване на КСНС заради демографската криза и бедността

Така днес първото заседание на КСНС, свикано от Радев, е посветено на националната сигурност на страната. Междувременно стана ясно, че инициатива „Правосъдие за всеки”, заедно с още няколко организации, ще пият кафе пред президентството по време на заседанието. Те настояват състоянието на съдебната система и съмненията за нарушаване на нейната независимост да бъдат сред темите на КСНС.
 
При неефективно работеща или контролирана от външни влияния съдебна система, която на практика стимулира организираната престъпност, поради нейната ненаказуемост, няма как да имаме правова сигурна и стабилна държава, пишат организациите в отворено писмо до президентството. И призовават на заседанието да бъдат поканени главният прокурор Сотир Цацаров и председателите на върховните съдилища.