Държавата следи с разбиране основателните притеснения на българските зърнопроизводители и продължава да полага усилия те да получат по-силна подкрепа и справедлива компенсация в рамките на Европейския съюз. Това заяви президентът Румен Радев по време на работна среща на „Дондуков 2“ с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите. В срещата участваха още министрите на земеделието и на икономиката - Явор Гечев и Никола Стоянов.

Държавният глава заяви солидарността на страната ни към Украйна, но подчерта, че не трябва въведените коридори за износ на украинска продукция да водят до изкривяване на пазара и да нанасят щети на зърнопроизводителите ни. Президентът изтъкна необходимостта от адекватна компенсация на селскостопанските производители от държавите в ЕС, които са на първа линия и търпят загуби. Затова заедно с Румъния, Полша, Унгария и Словакия, България подготвя писмо до европейските институции, в което да запознаят ЕК подробно с щетите, които търпят земеделците.

Земеделският министър: Искаме отпадане на забраната за прилагане антидъмпингови механизми

Румен Радев отбеляза, че вече е поставил проблема за икономическите загуби по време на заседанието на Европейския съвет в Брюксел миналата седмица, както и в разговори с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Засегнатите от въведените коридори европейски страни разчитат и на разбирането и подкрепата от страна на останалите държави в ЕС.

На срещата бяха набелязани мерки, чрез които да се намери алтернатива за реализацията на големите количества земеделска продукция, която не може да се пласира и остава в складове. Участниците в разговора обсъдиха възможността за промяна в европейския регламент, който предвижда временно освобождаване от мито на украинското зърно, внасяно в ЕС, както и засилването на фитосанитарния контрол. Възстановяването на антидъмпинговите механизми по отношение на вноса на земеделска продукция и въвеждането на депозитни такси, които да бъдат възстановявани при износа от България на украинско зърно, също бяха сред дискутираните теми на срещата.

България разширява влиянието си на световните пазари и има потенциал да играе важна роля за преодоляването на продоволствената криза, затова е необходимо българските зърнопроизводители да получат адекватна подкрепа, заяви още Румен Радев. Министерството на земеделието ще продължи да си сътрудничи със зърнопроизводителите за намиране на допълнителни възможности за реализиране на продукцията им, като ще се търсят перспективи за ангажирането на трети пазари.

Зърнопроизводителите от своя страна изразиха благодарност за разбирането и ангажираността на президентската институция и държавния глава.