/ БГНЕС
Вярвам, че специфичните инструменти на правото и на политиката трябва да бъдат в равна степен мобилизирани за преодоляване на разликите между държавите членки по отношение на стандартите за защита на трудовите и социалните права на гражданите, достъпа до образование и обучение на хората в неравностойно положение и борбата с бедността, особено когато тя засяга децата.

Това заяви държавният глава Румен Радев в свое видеообръщение, отправено към участниците в ХХХ конгрес на Международната федерация по европейско право (FIDE), който се провежда в София. 

Поздравявам организаторите за решението в програмата на форума да бъде включена темата за солидарността като неразделна част от конституционната идентичност на Европейския съюз и развитието и укрепването на неговото социално измерение“, каза президентът. 

„Благодаря на Международната федерация по европейско право за поканата да се включа в откриването на събитието. Вече повече от 60 години вашата организация изследва и насърчава развитието на правото на Европейския съюз, като обединява гледните точки на практикуващи юристи, на академичните среди и на представителите на европейските институции“, посочи още Румен Радев в приветствието си.

Държавният глава отбеляза, че София за първи път е домакин на конгрес на федерацията, определяйки това като висока чест за българската юридическа общност. 

„Надявам се, че работата на конгреса ще допринесе за обогатяване и задълбочаване на научните и практическите дебати, които насочват развитието на правото на Европейския съюз и ще даде нов стимул както в рамките на Съюза, така и на национално равнище“, каза Румен Радев. 

„Използвам случая да отбележа, че Българската асоциация по европейско право играе важна роля за интегриране на постиженията на правото на Европейския съюз в българското позитивно право и за разширяване на неговото място в нашата юридическа наука и образование. Особено високо ценим професионалните становища на Асоциацията по конституционни дела, които допринасят за хармонизирането на този сравнително консервативен клон на правото с принципите на правото на Европейския съюз“, отбеляза още президентът пред участниците на форума. 

Форума уважиха служебният министър на правосъдието Крум Зарков, омбудсманът Диана Ковачева, магистрати, юристи и представители на академичната общност. 

Настоящият ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) ще заседава в периода 31 май — 03 юни 2023 г. в София, с институционалната подкрепа на

Съда на Европейския съюз. Конгресът се организира от Българската асоциация по Европейско право (БАЕП), която председателства FIDE в периода 2021 – 2023 година. Конгресите на FIDE се организират на всеки две години от 1961 г. с институционалната подкрепа на Съда на Европейския съюз и другите институции на Европейския съюз. В тях участват практикуващи юристи от всички държави членки на ЕС, Обединеното кралство и държавите членки на ЕАСТ, включващи национални конституционни и върховни съдии, съдии и съдебни помощници от Съда на ЕС, юристи от Европейския парламент, Съвета на ЕС, Европейската комисия, както и адвокати и представители на академичните среди.
Иван Лазаров/БТА