/ БГНЕС
Държавният глава се срещна с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент
Борбата за утвърждаване на върховенството на правото изисква системни и последователни усилия от всички институции и тези усилия не трябва да бъдат заложник на политическа конюнктура. Това заяви президентът Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с представители на мониторинговата група на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент (LIBE), чиято делегация е на работно посещение у нас. В срещата участие взе и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Състоянието на върховенството на правото на фона на препоръките от последния доклад на Европейската комисия, резултатите от борбата с корупцията и медийната среда в България бяха сред темите на срещата.

Държавният глава посочи, че въпреки международните и вътрешнополитически кризи през последните две години служебните правителства успяха да изработят редица законопроекти, насочени към модернизация на страната и нейната европейска интеграция. Сред тях е и въвеждането на механизма за ефективно разследване и контрол върху дейността на главния прокурор, както и активната работа по антикорупционното законодателство. Много от тези закони вече са приети и това е основната причина Европейската комисия да прекрати официално Механизма за сътрудничество и проверка спрямо България.

Обща бе позицията на участниците в срещата, че са необходими конкретни резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и провеждането на разследвания, които да водят до осъдителни присъди.

В отговор на въпрос от членовете на Европейския парламент за свободата на медиите у нас вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта необходимостта от изсветляване на начина на финансиране и изработването на ясни механизми, които да възпрепятстват опитите за злоупотреби със средства и поставянето на медиите в условия на зависимост.