/ istock

С 10-15% по-високи заплати в сравнение с миналото лято ще получават сезонните работници по морето през 2025 г. Поне онези от тях, които се съгласят да работят, тъй като и до момента в платформите има общо около 2000 обяви за персонал в хотели, ресторанти, казина и барове в Бургаско и Варненско, като тези за Южното Черноморие са 6 пъти повече. През февруари-март броят на обявите беше поне двойно по-висок. Това показва, че най-трескавият период по ангажиране на сезонни работници е поотминал, предаде 24 часа.

Три четвърти от хотелиерите по морето предпочитат да наемат хора с професионални умения, защото сезонът е кратък и не остава време за обучение. Само около 17% от тях биха се справили с въвеждането в работата за около една седмица, показва проучване сред членовете на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели.

Възнагражденията варират от 1800 до 2500 лева в зависимост от позицията и опита на служителите, както и от категорията на обекта.

Най-много се търсят камериерки. Почти всеки втори работодател има нужда от подобни кадри за лятото. Обикновено практиката особено на юг е тези работни места да се заемат от жени от съседните на курортите села. Голяма е нуждата и от готвачи, сервитьори и чистачи.

Най-малко се търсят по-високо квалифицирани кадри като администратори и управители, което е донякъде нормално – тези позиции са далеч по-малко на брой. Но в същото време прави впечатление, че по морето почти не се търсят сладкари – такива са едва 12 от всички обяви. За сметка на работници в кухня, готвачи и сервитьори. 

Средна заплата от 2000 лв. е масова за сервитьор на 8-часов работен ден, но може да стигне дo 2350 лв. и повече за такива, които приготвят фрешове, кафе и сандвичи в многобройните капанчета. 

Слyжитeлите в туристически офис могат да разчитата на 2100 лв. заплата.  Не са малко и обявите за крупиета, като заплатите за тях са между 2000 и 3000 лева в зависимост от това каква е игралната зала и кам каква категория хотел е тя.

Eдин oт ocнoвнитe извoди на това проучване е, че трябва поне завършена гимназия за започване на работа. Само 20% от работодателите са посочили, че образованието няма значение.

Не липсват обяви и за по-екзотични работни места. Например Бургаската община търси организатор на събития на остров Света Анастасия, като длъжността предполага всекидневно пътуване с кораб до острова, но позицията е само за младежи до 29-годишна възраст с компютърна грамотност и владеене на английски. Все пак на острова има и заведения и затам се търсят трима готвачи и четирима сервитьори. 

Работните заплати там варират от 1800 до 2500 в зависимост от позицията. Миналото лято възнагражденията са били с 200-300 лева по-ниски. 

Средното възнаграждение в този отрасъл според НСИ към момента е 1557 лв., но през лятото по морето масово средната заплата е около 2000 лева поне за повечето позиции. Има обаче една особеност - разходите за квартира и храна се поемат от работодателя. За сметка на това почивните дни са силно редуцирани.

“Проблемът с липсата на работна ръка е огромен и ще продължава и в бъдеще. Базата е прекрасна, времето е хубаво, хотелиерите и ресторантьорите сме готови за работа през цялата година, но държавата - пак я няма. Не са регулирани отношенията с миграцията, с Министерството на туризма и с хората, които внасят работници от други страни”, коментира преди няколко дни зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов. 

Според него заплатите, които се предлагат в бранша, са повече от прилични за нашите условия. И разказа, че наскоро бил в Египет, където дори квалифицирани работници в хотели се трудели срещу 150 долара месечно. И използвайки посещението там, той успял да договори в неговите хотели да дойдат десетина тамошни, като ги привлякъл с тройно по-висока заплата – 450 долара. Което прави 775 лв. месечно по актуалния курс. 

Според колеги на Налбантов такива са горе-долу заплатите и на многобройните вече у нас работници от Украйна, Молдова, Индия, Непал, Шри Ланка и останалите държави, от които се внасят сезонни работници. Само че договорките обикновено се правят в евро и средното заплащане е по 350 евро, което е 684 лева.  Не бива да се забравя обаче, че това на практика е само половината разход на работодателя, тъй като той трябва и да храни тези хора, да ги настани, превозва, застрахова и да плати немалка такса за наемането. Това излиза по още 350 евро месечно. Дори така обаче неговият разход е към 1370 лв., а това все пак е по-малко от обичайните заплати, които се плащат за родните служители. 

 В Гърция търсят 80 000 работници

Проблемът с недостига на хора, които да работят през летния сезон, се оказва доста по-голям в съседна Гърция. Там търсят поне 80 хиляди души в туристическия сектор. Хотелиерите се оплакват, че не могат да намерят готвачи, сервитьори и рецепционисти, както и камериерки.

Хотелиери от Родос, Корфу и Тасос твърдят, че са в бедствено положение поради липса на персонал. Това била и причината много хотели да останат затворени за Великден, въпреки че имало интерес към резервации.

За специалисти се дават с поне 300 евро повече от миналата година, осигуряват им квартири по островите, но въпреки това не достига работна ръка.

В същото време много от работодателите принуждавали камериерките да почистват двойно повече стаи или сервитьорите да работят по 15 часа, оплакват се желаещи да работят в гръцкия туристически сектор.

Промяната в данъчното облагане също отказва много млади хора в Гърция да работят в туризма. Те предпочитат сезонно да работят в търговията - в магазини, където заплащането е по-високо, отколкото в туризма.

Внасянето на работници от трети страни и програмата на правителството за даване на разрешение за работа на мигранти също не може да спаси положението, коментират хотелиери.

24 часа