Яне Янев: ЦИКМИ да отложи изборите в Казанлък
Яне Янев: ЦИКМИ да отложи изборите в Казанлък / снимка: Sofia Photo Agency

ЦИКМИ да отложи или пренасочи за друга дата изборите за общински съветници в Казанлък и да се предприемат действия за превенция на процеса по тяхното опорочаване чрез купуване на гласове, призова в Казанлък народният представител Яне Янев.

Депутатът от ОДС съобщи, че разполага с информация за варираща цена на един глас от 20 до 100 лева и че той носи цялата отговорност за твърденията си.

„В града вилнеят икономически и политически групировки, които се стремят да влязат в местния парламент заради комерсиални цели”, коментира Яне Янев. Той показа предизборна листовка на политическа формация, в която има и заявка за съпричастност. В нея желаещите могат да напишат трите си имена и адрес.

В началото на следващата седмица в ОИК – Казанлък, с помощта на Янев, щели да бъдат внесени документи с информации и събрани сигнали за купуване на гласове. Той се обяви и за поправки в Закона за изборите, които да дават възможност да се отлагат или пренасочват на друга дата, ако има сигнали за купуване на гласове.

Политически формации, които нямат поне година от регистрацията си на общинско ниво да не могат да се регистрират за изборите в ОИК, да поддържат публичен регистър и сайт с информация за членовете, както и гражданите да нямат право да внасят мобилни телефони в тъмните стаички, са другите предложения за поправки в ЗМИ .

Яне Янев заяви още, че по негова информация, на предишните местни избори 15% от секционните протоколи били фалшифицирани.