Първанов пред Дарик: Кунева е достойна за еврокомисар
Първанов пред Дарик: Кунева е достойна за еврокомисар / netinfo

Министърът по европейските въпроси Меглена Кунева е един от няколкото най-достойни български дипломати, които могат да представляват страната ни убедително в Европейската комисия. Това заяви пред „Дарик” президентът Георги Първанов. „Ако политическият съвет на управляващата коалиция е решил да предложи кандидатурата на Меглена Кунева за еврокомисар, аз бих и пожелал успех в трудната мисия, която и предстои”, допълни българският държавен глава.

Президентът Първанов заяви пред Дарик, че за него е важно първият български еврокомисар да е човек, приет добре в Брюксел, но в същото време и човек, който ще може да подпомогне усилията ни да решим всички въпроси, останали нерешени след последния доклад на Европейската комисия.

Решението на Великобритания да ограничи трудовия си пазар за българите президентът коментира с думите: „Това е само един от знаците, които ни се дават през последните 2 години, че влизаме в Европейския съюз при коренно променена ситуация”. По думите му критериите към членството на България са били много по-високи в сравнение с тези към 10-те държави, които станаха членове на Евросъюза през 2004 година. „Това не означава, че България влиза в ЕС като страната втора класа – не приемам тази постановка”, каза Георги Първанов.

Българският държавен глава коментира още, че към президентската институция винаги е имало свърхочаквания. „Ще продължавам да предлагам корекция на президентските правомощия в посока към по-добър баланс между институциите и засилване на правомощията на президента да решава конкретните въпроси на хората”, каза Първанов.

На въпрос за назначаването на бившият главен прокурор Никола Филчев за посланик в Казахстан, президентът призна, че това е било компромис. „Той няма кой знае какви качества, за да бъде онзи дипломат, който може да представлява страната ни на такова равнище. Първите му стъпки бяха грешни – те хвърлят сериозна сянка на съмнение не само върху него, но и върху онези, които сме съпричастни с неговото назначение”, допълни Първанов като подчерта, че Филчев няма право на нови грешки.

Чуйте първата част от интервюто с Георги Първанов в звуковия файл. Останалта част от интервюто можете да чуете тази сутрин в "Дарик Кафе".