Пускат парното в жилищните сгради в София
Пускат парното в жилищните сгради в София / netinfo

След вчерашното пускане на парното в болници, детски градини и училища, от днес отоплението се включва и в жилищните сгради по предварително обявения график, съобщи изпълнителният директор на „Топлофикация-София” Петко Милевски след среща с ръководството на „Булгаргаз”. От енергийния регулатор съобщиха, че нови цени на парното ще има най-рано от януари. Междувременно ръководството на Столичната община обяви,че в четвъртък ще гласува за безвъзмездното прехвърляне на целия капитал на „Топлофикация-София" на държавата в отговор на писмо, изпратено от министерството на енергетиката.

Според Милевски при сегашните температури навън количеството газ, получавано от „Топлофикация”, е достатъчно да осигури отопление на всички абонати. По думите му доставката на газ за зимния период е обвързана с условието, че „Топлофикация” ще покрие дълговете си към „Булгаргаз”, които към днешна дата са 78 млн. лева.

Междувременно от Комисията за енергийно и водно регулиране обявиха, че „Топлофикация” е в готовност да покрие по-голямата част от дълговете си към „Булгаргаз”. Според държавния регулатор парното ще поскъпне най-рано от Нова година и вероятно с по-малко от предварително обявените 12 на сто, тъй като се очаква поевтиняване на природния газ.

Заради предстоящото застудяване и в интерес на софиянци Столичната община се съгласи да прехвърли целия капитал на „Топлофикация” под контрола на държавата. Това обявиха председателят на местния парламент Андрей Иванов и общинският секретар Росен Желязков.

„Възможностите на държавата в посока решаване на проблемите на „Топлофикация” са десетократно по-големи от тези на Столична община”, каза Иванов.

„В писмото изрично и вече от името на правителството се казва, че държавата е готова да поеме цялата отговорност за стабилизацията на дружеството и да осигури непрекъснатост на доставките на енергията, в случай че акциите, собственост на Столична община, бъдат прехвърлени”, разказа какво пише в писмото на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров до Столичната община. "От този момент нататък отговорността за отоплителния сезон в София вече е на правителството", допълни председателят на местния парламент Андрей Иванов.