Психично болни хора нерядко насочват оръжие
Психично болни хора нерядко насочват оръжие / снимка: sxc.hu
Психично болни хора нерядко насочват оръжие
71065
Психично болни хора нерядко насочват оръжие
  • Психично болни хора нерядко насочват оръжие

В последните години инциденти, в които психично болни хора насочват оръжие и започват да стрелят не са рядкост за страната ни. Често замесените са бивши военни или собственици на ловни пушки.

Преди две седмици граждани от с. Брезник подават сигнал за безразборна стрелба. Оказва се, че 32-годишният военнослужещ Симеон Стоянов стреля напосоки в гористата местност край населеното място. Полицаите иззели от мъжа въздушна пушка, преработена в бойна и 21 патрона за нея.

През септември 2012 г. бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е основното действащо лице в друг подобен инцидент. 60-годишен мъж с регистрации в психодиспансера препречва пътя на кортежа на министъра и вади газов пистолет. Той обаче бързо е неутрализиран от гардовете на НСО, а после се оказва, че възрастният човек е бил настанен в психодиспансер за психично разстройство още през 2008 г.

Петорно убийство разтърси столицата в началото на миналата година, когато семейство Савови и възрастната им баба са убити в дома им. Версиите за кървавата драма са всякакви, но най-вероятно става дума за битов скандал, в който е замесен големият син Виктор, страдащ от психично заболяване. Подозренията са хвърлени и върху 55-годишния баща - бивш военен и пенсионер.

10 дни по-късно сержант от авиобазата в пловдивското село Граф Игнатиево изби цялото си семейство и накрая застреля и себе си. Георги Тепавичаров убива двете деца и съпругата си, а после слага край на живота си, самоубивайки се в детската стая.