Пръстовият идентификатор ще е задължителен вход за болниците наесен
Пръстовият идентификатор ще е задължителен вход за болниците наесен / ThinkStock/Getty Images
Пръстовият идентификатор ще е задължителен вход за болниците наесен
88587
Пръстовият идентификатор ще е задължителен вход за болниците наесен
Пръстовият идентификатор ще е задължителен вход за болниците наесен
Пръстовият идентификатор ще е задължителен вход за болниците наесен
  • Пръстовият идентификатор ще е задължителен вход за болниците наесен
  • Пръстовият идентификатор ще е задължителен вход за болниците наесен
  • Пръстовият идентификатор ще е задължителен вход за болниците наесен

От 1 октомври можем да бъдем върнати от болница, в случай, че откажем да се идентифицираме с пръста си при постъпването в лечебното заведение. Също ако до тази дата всички болници, които имат договор с касата, не са закупили четците, необходими за идентификация на пръстите ни, не е ясно как ще продължат да лекуват пациенти. Причината е, че и в двата случая здравната каса няма да заплаща услуги. Това стана ясно на брифинг в здравноосигурителната институция, на който бе обявено, че започва пилотното въвеждане на апарати за пръстова идентификация в пет болници в страната.

Новият метод на регистрация обаче ще утежни силно работата на общинските болници, категорични бяха пред Дарик от сдружението, което ги представлява. Частните болници, подкрепени от Центъра за защита на правата в здравеопазването, пък атакуваха идеята на здравния министър Петър Москов в съда, два месеца преди тя окончателно да влезе в сила.

От 1 октомври пръстовата идентификация като вход за болници става задължителна във всички лечебни заведения, които имат договор със здравната каса. Тоест, дотогава те трябва да са закупили необходимия брой четци за пръсти, чиято единична цена е 286 лв., припомни Мартин Банков, ръководител на проекта за регистрационна система от страна на здравната каса. "Колко устройства ще трябват на болницата, зависи от тяхното решение за това как си организират работата. Ние не можем да кажем колко устройства ще им трябват. Минимум три години ще им вършат работа, защото толкова е гаранционният им срок", каза Банков.

Той обясни още, че когато става дума за амбулаторни процедури, които не изискват престой в болницата, тогава действието ще бъде извършвано еднократно за всяка амбулаторна процедура. "Тоест за диализа - отива човекът да му се направи, регистрира своето присъствие там, отива си. Следващия път, когато му се прави диализа - отново", обясни Банков. По отношение на спешните състояния, той подчерта, че в такива случаи пациентът първо ще се лекува, след това ще се мисли за регистрацията.

Пет болници започват да работят тестово със системата за пръстова идентификация

Започна пилотното въвеждане на четци на пръсти в пет болници в страната. Именно инсталацията им, поддръжката им и закупуването им ще утежнят работата на всички общински болници у нас, коментира д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

"Ще кажат само един идентификатор какво толкова струва? Едно няма нищо. Ама по същия начин може да се каже и няколко колко струват - 10-15 ще вземе една болница. Какво толкова струва организацията - някой да стои зад тези четци и да чекира? Какво толкова, че някой ще хвърчи там да поставя тези идентификатори? Ние нямаме друга опция, освен да го изпълним. В противен случай няма да имаме договор с Касата", каза той и допълни: "Той няма да си сложи пръста и ние няма да го лекуваме и когато някой бере душа и заради умопомрачение или друго каже, че няма да си сложи пръста, ние какво ще кажем? "Вади парите и плащай тогава"? Някой трябва да плати това лечение. Като не е касата, трябва да е пациентът. А той като няма пари? Става тъй, че насила ли ще му слагаме пръстовия отпечатък".

Общинските болници недоволстват за пръстовия идентификатор

Междувременно от Сдружението на частните болници и Центъра за защита на правата в здравеопазването внесоха жалба във Върховния административен съд срещу идеята за пръстов идентификатор като вход за болници. В мотивите се посочва, че тази идея противоречи на редица нормативни актове и е в несъответствие със закона.

В мотивите към идеята пък се посочвало, че не са необходими финансови средства за прилагането й, а в същото време здравната каса дала близо половин милион лева за изработване на софтуер. Отделно от това от всички болници в страната се изисква да закупят поне общо 20 000 устройства, като предполагаемите общи разходи за тях ще бъдат над 4 милиона лева, информират от неправителствената организация.