Проверяват имало ли е искане за разпечатки на място в ДАНС
Проверяват имало ли е искане за разпечатки на място в ДАНС / cнимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
На извънредно заседание вътрешната парламентарна комисия изслуша директорът на ДАНС Петко Сертов за причините агенцията да следи разпечатки от телефонни разговори на депутати. Заседанието приключи малко преди 12.00 часа.

Председателят й Минчо Спасов обяви, че депутатите от нея са взели две решения – да се провери дали е имало искане на разпечатки на телефонни разговори на членове на вътрешната комисия, ръководители на парламентарни групи и лидерите на партии и председателите на постоянните комисии в Народното събрание. Второто решение е във вторник ръководството на комисията да посети на място ДАНС за проверка на фактите, свързани с работата със специални разузнавателни средства (СРС) и намесата на политически лица в тази дейност, ако такава се установи.

Извънредното заседание беше свикано след като Татяна Дончева от БСП обяви вчера, че ДАНС е искала разпечатки на телефонни разговори на народни представители от вътрешната комисия, включително нейни и на председателя на комисията Минчо Спасов. Според ДСБ става въпрос за използване на СРС-та срещу депутати и то по случая „Опасните”. Преди извънредното заседание на комисията бившият й председател Николай Свинаров от БНД обяви, че започва събиране на подписи за създаването на временна комисия, която да провери дали правомерно се използват СРС-та спрямо депутати, бизнесмени и журналисти.

Независимите народни избраници Яни Янев и Димитър Абаджиев започват консултации с представители на опозицията за пореден вот на недоверие към кабинета заради скандала. Те са внесли и поправки в закона за ДАНС за засилване парламентарния контрол върху агенцията.

Служители на ДАНС са искали разпечатки на телефонни разговори на депутати във връзка с разработка на агенцията, стана ясно след извънредното заседание на вътрешната парламентарна комисия. Разработката е поръчана от директора на ДАНС Петко Сертов, но той не е разрешил изпозването на разпечатки. По неофициална информация разработката е по случая „Опасните".