Зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров изрази подозрения, че са извършвани корупционни схеми при закупуването на медицински консумативи за COVID-19 от Китай, когато начело на здравното министерство са били Кирил Ананиев, който заемаше поста на здравен министър и Жени Начева, която беше зам.-министър на здравеопазването.

"Фактът, че само двама души са знаели какво се прави говори, че има съмнения защо е правено. Вероятно става въпрос за прокорупционни схеми". Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров на брифинг.

Разследват дали бивш зам.-министър е оказвал натиск на бившия управител на „Бул Био-НЦЗПБ“

„Това са конкретни договори по оферти на китайски фирми, сключвани веднага и без да е ясно кой ги е подписал. В тях няма никакви клаузи за неустойки. Всички са много просрочени с месеци. Доставките са дошли месеци, след като стоките са били договорени”, допълни той.

Той подкрепи твърденията си с пример. "Респираторите са купувани на двойна и тройна цена. Дошли са неокомплектовани и практически не са ползвани до края на годината (2020 година). Маските са били раздадени на болниците, а те не са били медицински".

Петров обясни още, че е купено много голямо количество от хидроксихлорохин, а по същото време имало дарения в "Бул Био", които не са потърсени, а в момента от този хидроксихлорохин има раздаден големи количества в регионалните инспекции и болници.

Окончателно: Готов е планът за справяне с пандемията COVID-19

Зам.-министърът на здравеопазването даде подробности за документите, които Министерството на здравеопазването предостави на КПКОНПИ за оказване на натиск. Според бившия директор на държавното дружество "Бул Био" през 2018 г., в качеството си на зам.-министър на здравеопазването Жени Начева е упражнила натиск върху него да сключи договор с конкретна адвокатска кантора за съдействие по прекратяване на международен договор на стойност 350 000 евро, въпреки че към този момент дружеството има сключен договор с друго адвокатско дружество, чиято стойност е 40 хил. лв. По случая в се води разследване.



Относно стимулите за ваксинация Петров заяви, че ако работодателите искат, може да стимулират финансово служителите си да се ваксинират срещу COVID-19, каза пред журналисти зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров. По думите му, в момента конкретно предложение за финансово стимулиране за ваксиниране от страна на държавата няма.