Протестите уплашили до смърт управляващите, твърди социолог
Протестите уплашили до смърт управляващите, твърди социолог / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

У нас предстои тежка междунационалистическа война, при която лидерът на Атака има един много силен коз - може да събори кабинета. Това прогнозира днес социологът проф. Петър-Емил Митев на дискусия за българския политически живот през ноември, организирана в Института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски".

Според проф. Митев, Волен Сидеров е в много особена ситуация. От една страна националистическата вълна, която се е надигнала е в негова полза, но в същото време тя е и в полза на неговите конкуренти. По думите на социолога, ГЕРБ ще плаща цената на управлението на Симеон Дянков за антисоциалната политика, която той е водил. Според Митев, фактът че бившият американски посланик у нас Джеймс Пардю е посетил "ранобудните" студенти е знак че САЩ подкрепят протеста им. Той отбеляза че през ноември у нас се наблюдава втори пик на протестите и начало на нов отлив, като месецът завършва в полза на правителството. Окупацията на студентите не получи необходимата подкрепа и те се изтеглят от аудиториите, а двата големи митинга на БСП и ДПС, и на ГЕРБ илюстрираха социологическите проучвания и доказаха, че българският етнически модел продължава да работи, смята проф. Митев, цитиран от БТА.

Той отбеляза още, че митингът на КНСБ е бил различен, защото не е искал оставка, а е настоял правителството да работи и да свърши определени неща в социалната сфера.

Ако не се случи нещо катастрофално, следващите парламентарни избори най-вероятно ще бъдат следващата есен, прогнозира социологът Кънчо Стойчев. По думите му сега комунистите не само нямат намерение да си отидат, а искат да останат колкото е възможно по-дълго и Бойко Борисов си е отишъл не по морални съображения, а по политически. Според Стойчев протестите са най-доброто, което наблюдаваме в страната, но те трябва да се нормализират, да има конкретна, постижима цел.

Според социолога Борис Попиванов февруари ще бъде неспокоен, "защото всички ще са получили високи сметки за ток и парно и ще искат оставка", като най-вероятно парламентарни избори преди май няма да има. По думите му през ноември в страната се е утвърдила патова ситуация, при която всяко действие среща противодействие - на протестите отговарят контрапротести, на окупацията-контраокупация, на патрулите-контрапатрули, като враждуващите лагери не могат да извлекат повече от ситуацията и затова е необходимо да се прегрупират. ГЕРБ, БСП, ДПС и Атака излизат печеливши през ноември, за разлика от Реформаторския блок, допълни Попиванов.

Липсата на динамика около Реформаторския блок, според социолога Първан Симеонов, се дължи на отслабването на протестите през септември и октомври. Той съзря нова опасност - протестите в страната да станат част от пейзажа и да бъдат рутинни.

Според социолога Андрей Райчев протестите у нас са провал от гледна точка на политическите си цели, но не и на гражданските, като гражданите са постигнали огромно завоевание - "да уплашат до смърт" управляващите.