Протестиращи активисти на ГЕРБ били тормозени от полицията
Протестиращи активисти на ГЕРБ били тормозени от полицията / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

ГЕРБ обвиниха управляващото мнозинство в полицейска репресия и тормоз. В нарочна декларация депутатът Даниела Савеклиева разказа, че автобуси със симпатизанти на ГЕРБ, протестирали вчера пред парламента, са били спирани от полицията, а личните им данни са събирани.

Полицаите са искали да узнаят дали пътуващите са участвали в демонстрациите срещу кабинета "Орешарски".

От партията настояват вътрешният министър Цветлин Йовчев да се яви в парламента и да даде обяснение по случая.

„Вчера, като народен представител от Благоевградския регион, с мен се свързаха притеснени граждани от Сандански, които са били на протест в София. При прибирането им към Сандански шофьорът на автобуса е получил телефонно обаждане от полицията, в което е питан къде точно ще остави хората в Сандански. При пристигането им на хората са събрани личните карти, записани са данните и са подложени на разпит къде и за какво са пътували", заяви тя от парламентарната трибуна.

По думите й същата политика и полицейска репресия е била извършена вчера и върху хора, връщащи се към Разлог след протеста. Същото се е случило и с граждани от Котел.

„Колегите народни представители от Бургас също бяха потърсени от уплашени граждани. От политическа партия ГЕРБ определяме тези случаи като грубо погазване на конституцията и законите на Република България. Полицейщината и репресиите, извършени от органите на МВР срещу мирно пътуващи български граждани, изразили своята политическа позиция, са в разрез с всички демократични практики и норми на Европейския съюз. Вчера премиерът Орешарски се похвали, че най-голямото постижение за първите 100 дни на кабинета му, е освобождаването от страха.

Господин Орешарски, вие в България ли живеете?! Тези действия на полицията връщат България в най-мрачните времена на тоталитарния комунистически режим и напомнят за репресивните похвати на мракобесната Държавна сигурност", заяви още депутатът Даниела Савеклиева.