Протестна акция на КНСБ под надслов “За по-високи доходи на работещите с актуализацията на бюджет 2022” посрещна депутатите на влизане в сградата на Народното събрание, където днес окончателно ще се гласува актуализацията на държавния бюджет.

“От създаването на тази агенция бюджетът е недофинансиран и заплатите им стоят на минималните. Това са хората, заради които ние имаме качествена храна на трапезата. Те са неглижирани, и продължаваме да ги държим на минимални работни заплати. С 30-40 години работен стаж, служител се пенсионира и получава пенсия от порядъка на 700 лева. Обръщаме се днес към народните представители, най-после да обърнат внимание на тези два сектора, контролни органи, които отговарят за милиони левове, това са хората, които отговарят за контрола на храните. Нашето настояване е това, което подписаха като коалиционно споразумение, да го изпълнят народните представители, за да имаме най-после адекватни заплати. Настояваме двете агенции да излязат от Министерство на земеделието, защото там не се чувстваме обгрижени”, заяви Анелия Иванова, НФ“ Земеделие и горско стопанство“ на КТ „Подкрепа".
 

протест КНСБ БАБХ
БГНЕС


“В продължение на 5 години промяна в бюджета на изпълнителна агенция по горите няма - нула лева, нула стотинки за 5 години. При нас заплатата е 900 лв. и 25% данък, той получава реални 650-700 лева. Хората не крадат от горите, хората оцеляват. Поставя се въпроса 10% съкращение, като в момента има над 250 бройки за инспектори остават незаети. Това са нещата, които очаквахме, - промяната да донесе нещо, но не донесе”, заяви Петър Абрашев, Федерацията на синдикалните организации от горското стопанство и дървопреработващата промишленост.

Парламентът решава окончателно за актуализацията на държавния бюджет

“Подготвяме се за ефективни стачни действия. Нас не ни интересува дали ще има или няма избори, засега те са на работа и трябва да свършат това, което са обещали пред техните избиратели, тези хора са гласували за всички тях. Трябва да се вземат отговорно решения за агенцията на храните и на заплатите на хората, които работят там, добави Анелия Иванова, НФ“ Земеделие и горско стопанство“ на КТ „Подкрепа.

Исканията на протестиращите са за структурна реформа в двете агенции: прехвърляне на двете агенции на пряко подчинение на Министерския съвет, приемане на актуализация на бюджета на БАБХ и ИАГ, който да гарантира увеличение на работните заплати с минимум 30%, приемане на актуализация на бюджета на БАБХ и ИАГ като част от бюджета на Министерския съвет.
БГНЕС