Променят матурата по български език и литература
Променят матурата по български език и литература / Дарик-Габрово

Следващата година зрелостният изпит по български език и литература ще бъде изцяло променен, новината съобщи министърът на образованието Сергей Игнатов по време на посещението си в Габрово. Той обясни, че компютър ще изгради теста в момента на самия изпит като разбърка всички възможни въпроси по различните сегменти. По думите му, повече няма да има теми, а отговор, който да провокира разсъждението на децата. "Например, пада ви се Вазов и въпросът ще е "Какво ми даде Вазов", обясни пред ученици от Априловската гимназия Сергей Игнатов.

Министърът допълни още, че сега предстои компютърните специалисти от министерството да изработят система, която да оценява зрелостниците. Системата ще преброява колко думи са употребени и до каква степен се владеят езикът и правописът.

Министър Игнатов призова родителите, ако дават пари за частни уроци, те да бъдат за чуждоезиково обучение или за уроци по изкуство, а не за зубрене на готови литературни теми. Той съобщи на бъдещите зрелостници, че няма да има задължителна матура по математика.

Визитата на министъра на образованието в Габрово е по случай 175-годишнината на Първото новобългарско светско училище. Министърът взе участие в дискусия на тема „Значението на образованието като национален капитал и необходимостта от нов закон". По време на срещата, Сергей Игнатов съобщи, че вече са отпуснати част от обещаните 1,5 млн. лева за ремонт на новото крило на Априловската гимназия.

Други новини от Габрово