Промени в управлението и собствеността на Икономедиа АД
Промени в управлението и собствеността на Икономедиа АД / снимка: БГНЕС

Създателят на „Спектрум нет" и председател на БАИТ Теодор Захов купува 49% от акциите на „Икономедия" АД. Това се казва в официално съобщение, което бе публикувано от вестник „Капитал". Агенция БГНЕС публикува пълния текст от съобщението:

"Най-голямата българска група за бизнес медии „Икономедиа" АД прави промени в редакционното и оперативното управление и в собствеността си. Решението на акционерите е да се създаде нов орган - редакционен съвет, който ще бъде надзорен за редакционната политика на изданията. Задачата на съвета е да гарантира запазването на високите професионални и етични стандарти на изданията и тяхната независимост. Редакционният съвет ще избира главните редактори на „Капитал" и „Дневник". Съветът ще бъде съставен на квотен принцип. Най-голяма квота имат независимите представители (представители на гражданското общество и водещи неправителствени организации) - трима души. С по двама представители участват мениджмънтът на дружеството (това са изпълнителният директор и директорът продукти и операции) и журналистическият екип (представителите ще се избират от общото събрание на журналистите в „Икономедиа").

„Създаването на редакционен съвет е изключително съществена промяна по отношение на редакционната политика в „Икономедиа". Вярвам, че тя ще гарантира както независимостта и професионализма на изданията, така и пряката им връзка с гражданското общество", коментира ролята на новия орган Иво Прокопиев.

Предстои редакционният съвет да бъде сформиран в рамките на месец. Една от първите му задачи ще е изборът на нов главен редактор на „Капитал". Настоящият Галя Прокопиева напуска и до назначаването на нов изпълняващ длъжността ще бъде Станка Тошева, която е първи зам. главен редактор на „Капитал". В „Дневник" няма да има промени.

„Икономедиа" АД има и нов изпълнителен директор - Елица Ангелова. Елица Ангелова е завършила право в Софийския университет и има MBA от Мичиганския университет. В структурата на собствеността също настъпва частична промяна - на мястото на досегашния акционер Филип Харманджиев с 49% участие влиза Теодор Захов. Участието на другия акционер Иво Прокопиев (51%) остава непроменено. Иво Прокопиев няма да участва в органите за оперативното управление на дружеството.

Филип Харманджиев за излизането си от „Икономедиа": „Оттеглянето ми е свързано с желанието ми да бъда фокусиран в едно поле на дейност - винения ми бизнес. Радвам се, че „Икономедиа" ще има за акционер способен, финансово стабилен визионер с изключителни познания в телекомуникационния бизнес в лицето на Тео Захов. Елица Ангелова, която ме наследява като изпълнителен директор, е дисциплиниран, талантлив и добре образован мениджър - екипен играч, което е перфектно съчетание за предизвикателствата на медийния бизнес. Излизам от компанията, но оставам приятел на екипа, Иво и Тео и почитател на изданията".

„Има дигитална революция в медиите, „Икономедиа" е водеща в този процес в България и е голямо предизвикателство как продължава напред в следващите няколко години", каза Теодор Захов. Захов е успешен интернет предприемач и председател на БАИТ.